Karfas, Mégas Limniónas, Agía Ermióni ,Emborio, Komi, Nenita en Agia Fotinis
Chios-stad,Armolia, Neo Moni, Anavatos,Vrontados,Sikiada, Langáda

 Chios (Egeïsche eilanden) 

  

904 km2, 53.500 inw.

Sinds de Oudheid heeft Chios de reputatie welvarend te zijn. Het samenhorigheidsgevoel van de Chioten is in Griekenland spreekwoordelijk: "De Chioten komen altijd met z'n tweeën".

Dit eiland ligt slechts 8 km van de Turkse kust. Het is erg bergachtig, met twee toppen van 1186 en 1297m hoog.
In sommige oude dorpen wordt echt nog geleefd als honderd jaar terug, in alle rust en eenvoud.
Heel wat redersfamilies komen van dit eiland (Karas, Livanos, Chandris).
Volgens de legende het eiland van de dichter Homeros (van de Ilias en de Odyssee).

Chios staat bekend om zijn productie van mastiek.

  Chios mastiek vrouwenwerk   Chios op weg naar de mastiekdorpen   Chios mastiekbomen

De altijd groene, 1 tot 3m hoge mastiekbomen scheiden een aromatische hars af, die de grondstof vormt voor de productie van kauwgom, likeur en tandpasta.
Iedere zomer wordt er hars gewonnen uit inkepingen in de bast, waar de hars doorheen sijpelt. Als de hars daarna in de buitenlucht stolt, wordt hij van de bast gestroopt en verder gedroogd. De hars stolt alleen op Chios, op andere eilanden waar mastiekbomen groeien, gebeurt dit niet! (Merkwaardig, niet ?) Voor de vrouwen, die dit werk meestal doen, is het een tijdrovend en intensief werk.

Mastiekdorpen

Chios kent vele middeleeuwse mastiekdorpen (mastochória) in het zuiden van het eiland. Een mooi voorbeeld van de middeleeuwse verdedigingsarchitectuur. Ze werden gebouwd rond een wachttoren die in het centrum van het dorp staat met daarom heen kleine huisjes die een aaneensluitende rij vormden als een verdedigingsmuur.
 

Pyrgi

Een prachtig dorp, met vele smalle straatjes van kleine huizen. Sommige huisjes zijn echte kunstwerkjes, die zijn versierd met lineaire en geometrische patronen (xysta), soms bloemmotieven en dieren. Aan het dorpsplein (plateia) bij de Kimisis kerk vind je de mooiste voorbeelden. In de smalle straatjes vind je ook de Agios Apostolos kerk uit de Byzantijnse tijd.

   

Chios Pyrga straatje  Chios Pyrgi uitzicht op straat  Chios Pyrgi Agios Apostolus kerk  Chios Pyrgi "graffiti" muur

Mésta

Het best bewaard gebleven middeleeuws mastiekdorpje met ong. 350 inw. In de jaren '80 werd het behoorlijk gerestaureerd.
Via een van de vier hoofdingangen van het ommuurde stadje, kom je in een doolhof aan steegjes terecht, die allemaal op elkaar lijken en die allemaal leiden naar het centrum van het dorp. Sommige straatjes zijn overdekt zijn met stenen bogen.

Chios Mesta in de stadsmuur      Chios Mesta kerk buitenzijde stadsmuur     Chios Mesta Stadsmuur     Chios Mesta Binnenstraatje
Bij de eigenaar van de taverna Dionysio (O morias is ta Mesta) aan het dorpsplein (plateia) kon men vroeger de sleutel krijgen om de kerk te bezoeken. (Nu is die gewoon open voor publiek) Het terras van de taverna is overdekt met grote parasols. Het aan de andere kant van het pleintje gelegen taverne Despina (O Messaionas) trekt wat minder bezoekers; Dionysio staat immers in alle gidsen en is een trekpleister voor toeristen.

Janice met Dionysio     Het pleintje in Mesta   

Chios Mesta pleintje   Chios Mesta bloemenpracht   Chios Mesta Popular Art winkel
In de kleine smalle steegjes kom je ook leuke ambachtswinkeltjes tegen, zoals deze Popular Art winkel. 
De  Megalos Taxiárchiskerk is te bezichtigen, met een mooie gebeeldhouwde houten iconotase en is het oudste gebouw van het dorp.                      
Chios Mesta Taxiarchiskerk    Chios Mesta Taxiárchiskerk   Chios Mesta de weg naar Dionysos aangegeven !  

Olymbi

Olymbi vonden wij het origineelst bewaard gebleven mastiekdorp. In tegenstelling tot de de meeste vakantiegidsen, die Mesta noemen. Het is een zeer rustiek landbouwersdorp met een handjevol inwoners en veel ezels.
Het is niet gerestaureerd zoals in Mesta en wat minder versierd dan in Pyrgi en (dus ?) komen er minder toeristen dan in die mastiekdorpen.

Chios Olymbi             Chios Olymbi detail van poort               Chios Olymbi straatje

Olymbi bloemenpracht       Chios Olymbi       Chios mastiekdorp Olymbi

Agia Irini

Via Pyrgi, Olymbia, Mesta kom je in het verlaten zuid-westen bij Liménas Meston, een marine haven. Hier vertrekt de boot naar Rafina.(Athene) Bij de baai van Agia Irini krijg je weer het 'alleen op de wereld' gevoel. Aan een leuke, kleine inham aan het blauwe water, is het heel rustig bij de enige taverne "Kalodoukas" die verse garnalen en vis serveert.

Chios Agia Irini baai                  Chios Agia Irina

Lithi

Schitterend gelegen aan een mooie baai aan de westkust van het eiland. Het dorpje heeft prachtige witte huisjes en het mooie zandstrand (met douches) is meestal erg rustig. Bij het haventje en aan de weg langs het strand liggen een aantal tavernes en (vis)restaurantjes, zoals Kira Despina en To Kyma, waar je nog in badpak kunt komen eten. Langoustines zijn er de plaatselijke specialiteit. Het plaatsje is nog verstoken van het massa toerisme.

      Chios Lithi strand        


Naar het zuiden
 Naar Griekse eilanden