Epirus (Ήπειρος)  

In het noordwesten van Griekenland ligt de streek Epirus, met een oppervalkte van 9.203 km˛, de  hoofdstad is Ioannina. (Zie ook voor  Ioannina:  Rondreis vaste land)

Het achterland is een bergachtig gebied met veel groen, voornamelijk door olijf- en pijnbomen, met mooie bergen, prachtige meren, indrukwekkende canyons, maar ook grote armoede. (waardoor velen het gebied hebben verlaten)
De vele historische bezienswaardigheden (bruggen uit de tijd van de Turkse overheersing) en de diverse authentieke dorpjes zijn goed bewaard gebleven. De kust bestaat voornamelijk uit vele baaitjes en kiezelstrandjes of zandstranden.

Párga

Párga ligt aan een mooie baai in de Ionische zee, niet ver van de Albanese grens en tegenover het eiland Korfoe. Het stadje ligt aan een kleine berghelling, dat aan de westkant van de haven door het Venetiaanse fort wordt gedomineerd (16e eeuw). Onder het Turkse bevel van Ali Pasja werd Parga in 1819 van de Engelsen gekocht; veel inwoners zijn toen vertrokken naar Korfoe.
In 1913 kwam de stad weer in Griekse handen. 

(zie ook onze latere vakantiei in 2002 in  Parga op  Rondreis vaste land )

Uitzicht op Parga vanaf het kasteelDe haven van Parga Janice in de avondzon in Parga

Párga is de belangrijkste vakantieplaats van Epirus, met vele visrestaurants langs de haven, vele gezellige terrasjes, kleine winkeltjes en gezellige straatjes met karakteristieke huizen in een leuk centrum.

Terras van restaurant Kastro                         Utizicht op de burcht vanaf La Mirage   

Vanaf het restaurant "Kastro" heb je een mooi uitzicht op het eilandje Panagia. Aan eind van het strand "Kironeri" ligt het restaurant "Casa Rosso" verscholen in de bocht. Er zijn twee smalle stranden binnen het stadscentrum en een groter strand, Valtos, aan de andere kant van de berg, die via een sterk hellend pad en trappen te bereiken is.

Panagia                                     Terras van Casa Rosso    

De beroemde ouzo- en likeurstokerij (en proeverij) van Parga.  De eigenaar, die die ochtend kennelijk al een beetje teveel had geproefd, vertelde ons trots, dat hij speciaal vermeld stond in de gids "Trotter". Hij wilde niet zelf op de foto met zo'n rode kop en toen moest Janice de bediening maar waarnemen !

Oplopend straatje in Parga       Fruitkoopman in Parga        Winkel van de ouzo- en likeurstokerij in Parga

 

"La Mirage"

Na onze twee weken vakantie op Lefkas in juli 2000 in Hotel Konaki,  hebben wij nog voor een week dit appartementen complex(je) -zonder receptie- geboekt .
Aan een sterk hellende weg, via een brug, die toen helaas voor werkzaamheden open gebroken lag en die hoog boven het 'Valtos' strand liep. Via balken en golfplaten, soms met behulp van de gastvrije bevolking die ons behulpzaam een hand toestaken, moesten wij "jonglerend" over honderden meters de brug oversteken.

La Mirage         La Mirage balkon           De brug langs het Valtos strand naar het kasteel

Beeld van de plaatselijke kunstenaar    Winkel   Zicht op het Valtos strand   Langs de steile trappen naar de haven
In dit kleine centrum(pje) waren allerlei kleine winkeltjes en leuke restaurantjes, met een prachtig uitzicht op de baai Valtos.      
Aan de linker kant van het kasteel konden wij dan via vele trappen, de lager gelegen haven en het centrum bereiken.


Lychnos

Lychnos  Lychnos strand  Op weg met de seixento

Op weg naar het binnenland met onze "seicento" kwamen wij eerst nog langs een prachtige baai, met bossen die tot aan zee reiken. Hier is ook een camping en een hotel (Lychnos) gelegen.
Vanaf het bovengelegen restaurant "Panorama" heb je een prachtig uitzicht op dit betoverende landschap.

Necromandio

In de buurt van het plaatsje Mesopotamos, ligt tussen de samenloop van de rivieren Acheron en Kokitos, de oude stad van Ephyras. Deze stad werd beroemd door het doden-orakel, de mythologische toegang tot Hades.
Tijdens een speciale inwijdings-ceremonie door de priesters, konden de bezoekers (onder drugs) communiceren met de doden en zo werd de indruk gewekt dat zij in de Onderwereld afdaalden.

Necromandeio      

Zálongo 

De resten van Kassópi (4e eeuw v.C.) staan op een hooggelegen plateau en vanaf het dorp Kamarina heb je een prachtig panorama uitzicht over het schiereiland van Preveza en het eilandje Paxi.
Hier op de historische berg Zálongo staat een indrukwekkend standbeeld van vrouwenfiguren, ter herinnering aan de vrouwen van Souli. (Te bereiken via een trap van 400 treden) Zij verkozen de dood boven de overmeestering door de soldaten van Ali Pasja en gooiden hier hun kinderen en zichzelf van de klif.

Standbeeld van de vrouwen op Zalongo                      De streek van Zalongo

Ligia en Vrachos

Hagelwitte zandstranden tussen Ligia en Vrachos, ten zuiden van Párga, langs de kust van Epirus.

Ligia       Witte strand van Vrachos

Ammoudia

Even ten zuiden van Párga ligt deze prachtige baai, met erg veel wind en met veel (Duitse) campers op het parkeerterrein.

Ammoudia            Ammoudia

Arta

Na Ioánnina is Arta de grootste stad van Epirus, maar wordt nauwelijks door toeristen bezocht. Het heeft echter zijn charme niet kunnen behouden, want hier vind je geen oud centrum met gezellige straatjes, maar de Byzantijnse kerken en een Romeins theater zijn wel de moeite waard om deze stad te bezoeken.
De trekpleister is wel de 17e eeuwse brug over de rivier de Arachtos.
Volgens de legende werd het werk dat de bruggenbouwer overdag had verricht, weer 's nacht door de rivier verwoest. Een "vogel" vertelde hem de oplossing: "Neem je vrouw, voor de bouw van de brug en offer vlug."  Hij metselde haar in de 4e boog in en ziedaar de brug kwam klaar !

Brug over de Arachtos                                      Brug over de Arachtos

Aan de voet van de brug bevinden zich tal van cafés en restaurants onder een enorme plataan. Naar verluidt gebruikte Ali Pasja deze boom om er de opstandige Grieken aan op te knopen.
Ondanks dat smaakte de 'Salata choriatiki' als lunch heerlijk op het terrras bij de brug met de vier bogen...

Terras bij de brug met de vier bogen                              Rivier de Arachtos

Perdika

Langs de kustweg van Parga naar Sivota ligt het dorpje Perdika, waar het toerisme nog geen grote rol heeft gespeeld en dat dus nog aardig authentiek is gebleven. Deze kust kenmerkt zich door rotsachtige inhammen, prachtige baaien met mooie en langgerekte zand/kiezelstranden.

Perdikia baai           Perdikia

Sivota

Ten noorden van Parga, even onder de baai van Igoumenitsa en tegenover het eiland Korfoe (Kavos).
Van oorsprong een vissersdorpje, nu een gezellig dorpje met weinig toerisme. Een lange kade waar de zeilboten komen en gaan, met daaraan gelegen wat souvenirswinkeltjes en enkele restaurants.

Terras in Sivota      De haven van Sivota

Tijdens deze vakantie hebben wij ook nog een excursie naar het eiland Paxos gedaan.  (zie Paxos)