Frankrijk:  De omgeving van Touzac 


Puy-l'Evêque

Dit mooie plaatsje ligt aan de overkant van de Lot, te bereiken via Vire-sur-Lot of via Duravel.

De okergele adellijke huizen zijn  op een helling gebouwd en worden bekroond door de vestingkerk en de donjon (een hoge verdedigingtoren).
Het mooiste uitzicht heb je vanaf de brug op de stad of vanaf het stadhuis (Marie) op de  rivier de Lot.

Puy l"Eveque vanaf de brug    

   

   

   

       

Prayssac

Hier vind je veel wijngaarden langs de weg naar Cahors (D911), zoals Clos de Gamot, Château La  Coustelle en Domaine du Théron.

Het dorp heeft een mooie geschilderde zonnewijzer op een gevel en ook een typische Franse markt (vrijdagochtend) en veel restaurantjes en winkels. De bloemen en planten zijn in vergelijking met Nederland erg duur !

Prayssac  

 

Port de Vire

Deze brug verbindt Vire-sur-Lot met Duravel en hier vind je ook nog een camping: Club de Vacances, die uitsluitend door Nederlanders werd bezocht !

Duravel  Port de Vire  

   

Château de Bonaquil

Op een uitzonderlijk plekje ligt dit adembenemend kasteel, dat een van de mooiste voorbeelden is van de militaire architectuur (15e eeuw).
De baron Berenger de Roquefeuil liet dit kasteel bouwen om het hoofd te kunnen bieden aan de talrijke aanvallen van zowel de Engelsen als de plaatselijke boeren. Het kasteel werd nooit belegerd door zijn vijanden, niet door de Engelsen en ook niet door de machtige troepen van de koning van Frankrijk !

Aan de voet van het kasteel ligt het restaurant 'Le Bons Enfants', met Engels sprekend personeel en op de menukaart werd vermeld o.a. "Burger Bonaquil" en verschillende "pizza's ". (Niet erg Frans, dus !)

Bonaquil                 

 Le Bons Enfants   

Penne d'Agenais

Een middeleeuws dorp dat -volgens de overlevering- door Richard Leeuwenhart is gebouwd met een mooie stadspoort en met huizen van natuursteen. Veel kunstenaars en kunsthandels hebben zich hier gevestigd.

Penne   

Tournon d'Agenais

Vrij ver weg van de rivier ligt dit erg schilderachtig versterkt dorpje op een hoge heuvel. Met een leuk marktplein en een houten klokkentoren van het belfort en 13e eeuwse kelders.
Heel rustig en ontspannend en met een prachtig uitzicht vanaf de vestingmuren. Er bleek geen restaurant open te zijn, het was er dus inderdaad erg rustig.....

Tournon   

   

   
  

Villeneuve-sur-Lot

Oude bastide, de grootse van het department, aan de oevers van de Lot. De bouw van dit versterkte stadje is in dambordpatroon en het centrum is (gedeeltelijk) voor voetgangers bestemd.
Het is een belangrijke handelsstad en de hoofdstad van de "prune d'Ente" (een veredelde pruim, die door de kruisvaarders werd ingevoerd).
Met veel chique modewinkels en restaurants. Wij waren hier op een zondagmiddag -de winkels waren dus dicht- en er waren wel veel zwervers en ongure types in het centrum..... nee, dat was geen leuke ervaring !

De Tour de Pujols is de vroegere stadspoort, een overblijfsel van de vestingmuren, die je naar de Pont-Vieux leidt, een brug met een kapel aan het einde.

Place Lafayette, het hoofdplein met overdekte wandelgangen en mooie vakwerkhuizen met een vrij originele romaans-Byzantijnse kerk, de Église Sainte-Catharine met een hoge toren.

Tour de Paris, een van de vier stadspoorten, ook een overblijfsel van de vestingmuren, met binnenin het wachthuis, de gevangenis.

Villeneuve    

   

   

Pujols

Even voorbij Villeneuve ligt op een rotsuitloper boven het het dal van de Lot dit middeleeuwse dorp. Op het parkeerterrein heb je een mooi uitzicht op Villeneuve en het dal.

Een mooie stadpoort met spitsboog die in de klokkentoren van de église Saint-Nicolas is uitgespaard. Op het pleintje hiervoor ligt een oude houten markthal, waar elke zondagochtend een boerenmarkt wordt gehouden.

Hiertegenover het café 'Le Fournil de Pujols'  en het restaurant 'Villa Smeralda'. Vanaf de église Sainte-Foy heb je een panoramisch uitzicht op de vallei. In de hoofdstraat staan huizen met houten panelen en erkers en een pittoreske waterput: een prachtig middeleeuws plaatje ! Aan deze straat zijn ook enkele kunstwinkels.

Wij vonden dit het mooiste dorpje dat we bezocht hadden.

Pujol met uitzicht op Villeneuve              

   

 

   

 

                             


Monflanquin

Deze bastide ligt hoog op een heuvel en is een van de mooiste versterkte dorpen van de Lot-et- Garonne.
Met een mooi marktplein, omgeven door wandelgangen met spitsbogen. De kerk heeft een indrukwekkende versterkte gevel met een gotisch portaal.
De lunch gebruiken wij bij de plaatselijke bakker, op een wankel terrasje op een hellend straatje, richting het marktplein.
 
        
     

Monpazier

De mooist bewaarde bastide van de Périgord. Het centrale plein is bijna ongeschonden en heeft overdekte wandelgangen langs huizen die precies even groot zijn, 8 meter breed en 20 meter diep. Prachtige houten markthal uit de 16e eeuw met een schitterend dak.
Lunch op het centrale plein bij café van Jurgen Eckhart, architect.

Monpazier   

  

  

     
                Website statistieken gratis, LetsStat X1               


Website statistieken gratis, LetsStat X1