src=">  


Frankrijk  

Lot      

Lot is een Frans departement, gelegen in de regio Midi-Pyrénées. De Lot is ongetwijfeld een van de mooiste rivieren van Frankrijk. De hoofdstad van Lot is Cahors.
Lot     Click for Agen, Frankrijk Forecast
Lot leeft voor een groot deel van het toerisme. Een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en voor iedereen die het massatoerisme wil ontvluchten.

Om toch weer even het campinggevoel te ervaren, hebben wij een reis geboekt naar camping Le Ch'timi in Touzac voor een verblijf van 2 weken, weliswaar in een bungalow, maar toch op een camping !

Onze reis ging via Parijs en 'zoals gebruikelijk' met kilometers lange files op de Periphérique. Wij hadden helaas 'panne' met onze Renault Safrane in een van de voorsteden (Le Blanc Mesnil). Een taxi bestellen bleek weer een andere verhaal, maar wij kregen uiteindelijk een vervangende Peugeot 308SW mee voor de verdere reis naar onze eindbestemming in de Lot. (Met dank aan de ANWB)

Safrane in Parijs   Wachten bij Automobiel club    Peugeot 308SW 

Eerst tegen de avond met de vervangende auto weer in een file in Parijs (Le Bourget) en uiteindelijk via de autoroute naar Bordeaux, afslaan bij Orleans en dan naar Vierzon, waar wij hebben overnacht in Hotel Le Chalet de la Forȇt.

Vierzon  Vierzon  Vierzon

De volgende dag verder naar Châteauroux, Limoges, Brive en even voor Cahors de afslag naar de D811 (richting Bergerac) tot voorbij Prayssac.
Langs Puy l'Eveque en Duravel kom je via een smalle ijzeren brug in het "slaperige" dorpje Touzac.

   ijzeren brug bij Touzac
 
Brug  De Lot  Touzac
     
 
 Touzac:  6 juni - 19 juni 2009

Camping Le Ch'timi

De camping ligt even buiten het dorp op een heuvel, La Roque, met uitzicht over de vallei van de Lot.

Manon, Bas, Aveline, Janny en Niek Carrière    

De Nederlandse eigenaren Manon, Bas (met hun dochter Aveline), Janny en Niek Carrière runnen deze camping met veel plezier en zorgen voor een goede, gemoedelijke sfeer. Animatie is er in het hoogseizoen voor de jongeren.

Camping Le Ch'timi   Bar

Het terrein is 3,5 ha groot en heeft 70 ruime toerplaatsen in een bosrijk gebied en verhuur van stacaravans, chalets en bungalows.
Onze bungalow was comfortabel ingericht en zeer ruim (3 slaapkamers en een grote doucheruimte) en rustig gelegen aan de rand van de camping.

Bungalow  Inventaris bungalow  Bungalow

 Chalets  Chalets

Campingplaats  Campingplaats  Campingplaats

Campingplaats    
     
De bar met een mooi (overdekt) terras, een receptie die tevens als winkeltje fungeert (elke ochtend een verse baguette en croissants !!), moderne sanitaire voorzieningen en een mooi zwembad. 

Rondom het terras van de bar onstonden al snel ongedwongen gesprekken met de eigenaren, kampeerders uit Nederland, Engeland, Fransen en enkele Duitsers, kortom een waar kampeergevoel dat je in een hotel maar weinig meemaakt.

Het bleek een toppertje, dat ons deed denken aan camping Chani op de Peloponnisos, en al was er geen zee, er was wel een prachtige uitzicht op de rivier de Lot. 

  

Een trap met zeker 400 treden (niet geteld, maar het waren er vele) leid je naar beneden naar de Lot, waar ook de jongeren disco-grot is. 

   De Lot

Petanque-toernooi met de kampeergasten (ik met Bert tegen de Engelsen, Janice met Barbara tegen de Fransen ..... en de laatsten wonnen, helaas !(?)

Petanque: Bert en ik tegen de Engelsen  Janice en Barbara tegen de Fransen    
    
Bloemenpracht op de camping, maar af en toe ook wel regen in de eerste week! Daarna werd het zonnig weer met 35oC en werd het tijd om te zwemmen in 'ons' zwembad, (bijna) voor ons alleen.

    

    

Zwembad      


Eten en drinken

De Vin de Cahors is een robuuste rode wijn, soms scherp als de wijn nog jong is, maar opmerkelijk vol en rond na enkele jaren rijpen op de fles. De druiven zijn vooral Malbec, die zorgt voor een dieprode kleur, Marlot die de wijn verzacht en  'rond' maakt en Tannat die ervoor zorgt dat de wijn lang bewaard kan worden. (soms 5 tot 15 jaar, of langer)

Het gebied is de rijkste landbouwstreek van het zuidwesten met pruimen, tomaten, meloenen, asperges, maïs en met een interessant wijngebied, zoals in de buurt van Touzac het Château Lamartine en Château Famaey en enkele lichte witte landwijnen, zoals Saint Mont, Clin d'Oeil Blanc Sec van Château Nozières (Vire-sur-Lot) en Domaine de Ardailloux. (wijngebied achter Soturac, die een Chardonnay wijn maakt)
De witte wijnen hadden goede aftrek bij ons, zeker de wijn van Château Nozières !

           

   


Eten is zoals gezegd een culinaire beleving, die je niet zomaar aan je voorbij kunt laten gaan.
Wat dacht je van een culinair hoogstandje als:  
      "dos de sandre vigneronne blanche et cèpes au plat" (snoekbaarsfilet in witte wijn met eekhoorntjesbrood),
      "quasi de veau aux girolles" (kalfsbout met cantharellen),
      "rillettes de canard" (eendenpastei),
      "magret farci aux pleurotes" (met oesterzwammen gevulde eend),
      of van een "frisson aux deux chocolats" (ijs met twee chocoladesmaken) .......
het klinkt zeker goed, maar het smaakt nog beter !

Een café crème is een heerlijke verwennerij voor de vroegere ochtend, met een verse croissant van de bakker.

Cafe creme


Op de terugweg (we moesten de auto terugbrengen naar Le Bourget en met een taxi naar Le Blanc Mesnil om onze Safrane op te halen) hebben we na een telefonische boeking, weer overnacht in hetzelfde hotel in Vierzon. Hier werden we als 'vips' ontvangen !

Een 4 gangen-menu onder de 19 euro, met wijn en een karafje water plus de vriendelijke bediening inbegrepen.
Mooi opgediende salade met noten, gevolgd door een "morue fraîche rôtie en tapenade " (gebakken verse kabeljauw met tapenade), daarna een "frisson" (ijs) en koffie of een kaasplankje na.

Overigens aten wij ook vaak op de camping, waar Janny ons de heerlijkste maaltijden voorschotelde, in ons geval altijd met een "vin blanc sec" en dat voor een zeer schappelijke prijs !


De bastides (versterkte dorpen) in de omgeving, met hun wekelijkse markt en overdekte wandelgangen, zijn zeker een bezichtiging waard..... (zie 'next')

Website statistieken gratis, LetsStat X1

Website statistieken gratis, LetsStat X1