Kalamata (Pelopónnisos)         

Kalamáta (45.000 inw.) aan een kom aan het uiteinde van een langgerekte  baai, is de hoofdstad van Messinia en het industriecentrum van de Zuid-Pelopónnisos.

De stad wordt gedomineerd door een 13e-eeuws kasteel. Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de zee, de prachtige stranden en het diepgroene land. Langs het strand heb je een lange boulevard, die bekend staat als de trendy uitgaansstad van deze provincie.
Voorts een grote haven en een gezellig centrum met uitstekende winkelmogelijkheden.
Het busstation ligt aan de noordelijke uitvalsweg, richting Sparta en de Mani.
Grote fabrieken, zoals de Karélia sigarettenfabriek, kom je al tegen als je de stad binnen rijdt.

Kalamata olijf

Rond de havenstad Kalamata wordt de meeste Griekse olijfolie geproduceerd van een betere kwaliteit en wordt beschouwd als de “kaviaar onder de olijven.”
De Kalamata olijf is goed voor 15 tot 25 procent van de Griekse olijfproductie. Een boerencoöperatie verzamelt en verhandelt deze bijzondere olijf, een olijf met een zachte en fruitige smaak, met een grote pit en een intense zwarte kleur. De Kalamata olijf is zeer smakelijk, doordat de huid van de olijf wordt ingekerfd en het vlees van de olijf wordt gemarineerd in pekelwater en rode wijnazijn.
 
Kalamata terrasjes aan het plein                         
We waren hier al eerder geweest tijdens ons verblijf in Kyparissia (camping Chani), maar nu in 2003 in Hotel Sunrise-Petalidi leek ons een dagje winkelen in deze grote stad wel leuk.
Het is enerzijds een bruisende moderne stad met de belangrijkste winkelstraat de Odós Aristoménous, (meer een langgerekt plein) met allerlei modezaken, juweliers, moderne banketbakkerszaken, parfumeriezaken, grote overheidsgebouwen, vele terrassen van restaurants en bars, maar ook veel galeries, bioscopen, muziekwinkels etc.

In de straten achter deze grote winkelstraat vind je diverse grote supermarkten met verrassend bekende namen. (Nee, nog net geen AH)

               Kalamata het plein   

Ook aan de 3 km lange boulevard, de Odós Navarínou vind je een scala aan hotels, restaurants en nachtclubs, waardoor Kalamata een heuse moderne badplaats is, die alles te bieden heeft. De hotels liggen aan de rand van de zee, van het strand gescheiden door een zeer drukke verkeersweg, maar ver weg van het trein- en busstation!

              Kalamata koffiezaak                            Kalamata bakker met houtoven

Anderzijds is Kalamata ook bezienswaardig door het mooie oude centrum, dat enkele meters noordwaarts ligt.
Groenten- en vleesmarkten, ambachtelijke bakkers met houtovens en kleine winkeltjes die allerlei prullaria en diverse gebruiksvoorwerpen verkopen .....  je kijkt je ogen uit ! 

Kalamata het oude centrum        

De gerestaureerde Byzantijnse historische Apostelkerk (1317), waar de Onafhankelijkheid tegen de Turken werd verklaard in 1821, ligt tussen de vervallen marktgebouwen in.


 

Naar Peloponnisos