Kefalonia (Ionische eilanden) 

786 km˛, ong. 36.400 inw.

Kefalonia, ook bekend als Kefallinia of Kefallonia (Grieks: Κεφαλλονιά of Κεφαλονιά), ligt net ten zuiden van Lefkas, ten noorden van Zakynthos en ten westen van Patra (Peloponissos).
Het is het grootste Ionische eiland. Een bergachtig eiland met een bijzonder mooie natuur. De hoogste berg is de Ainos met een hoogste top van 1628m.
Kefalonia is ook befaamd om zijn gastronomie, zoals de talrijke soorten "pites", (kreatopita: een deegflap gevuld met vlees) en diverse konijnspecialiteiten.

Het 'moderne' Kefalonia, maar met de mooiste stranden

Modern in vergelijking met andere eilanden, want in 1953 werden de meeste steden en dorpen verwoest door een aardbeving, alleen Fiskardo en Assos in het noorden bleven gespaard. De meeste dorpen zijn inmiddels weer opgebouwd, kerken zijn weer gerestaureerd en vele nieuwe hotels en restaurants zijn verrezen . De wegen zijn tamelijk goed, maar hebben soms duidelijk een opknapbeurt nodig. Af en toe toe verspert een geit de route, zeker op de weg naar Myrtos.

Livathos 

In het westen ligt een van de mooiste gebieden, met een lieflijke natuur en charmante dorpjes, zoals Svoronáta, Sarláta, Domáta en Kaligáta. Men vindt hier vele olijfgaarden, sinaasappel- en citroenbomen en wijngaarden. Vele stranden en afgelegen baaitjes en er is een ruime keuze aan hotels en pensions, maar vooral in de kustdorpen.
Er zijn ook belangrijke archeologische vindplaatsen in Metaxáta, Kokkoláta, Lakíthra en Mazarakáta.

   

Svoronáta

Het dorpje heeft vele kleine steegjes, gangetjes en oude huizen. Een opvallend rood benzinestation, een paar tavernes en een winkeltje, waar bijna niemand schijnt te komen.
Op de weg naar het Ammes strand ligt de taverne La Calma (bijna geen toeristen).
Aan de kustweg zelf met een mooie wandelboulevard, liggen de restaurants O'Milos en Koutouras (Paradise), die wat meer toeristen trekken. Een haventje en het vliegveld liggen hier vlakbij.

Livathos Ammes   Restaurant O' Milos      Ammes en vliegveld    Haventje Ammes                       

In juni 2010 in Astra Village Hotel in Svoronáta (Ammes), 9 km van de hoofstad Argostoli en vlakbij het vliegveld.
Het hotel bestaat uit een hoofdgebouw met 12 gebouwen met appartementen in een zeer verzorgde tuin.
Modern en verzorgd ingerichte lounges naast de receptie en bij de bar. Zeer vriendelijk personeel !

    Astra Village   Astra Village

Astra Village    Astra Village tuin

Astra receptie en lounge   Astra Village bar

Caroline   Thasos
Goede en vriendelijke bediening van Caroline en Tasos, zelfs tot aan het zwembad.

Astra terras   Astra Vilage terras   Astra zwembad

Het eten in restaurant "Elia" is voortreffelijk (de gamba's in kaitafi (of kantaifa)-deeg waren onze favoriet), met een zeer goede kok en vriendelijke obers ! En bovendien mooi gelegen aan het zwembad, met een prachtige zonsondergang vanaf het terras.
's Morgens is het ontbijtbuffet ook in het restaurant.

Crispy shrimps in Kataifi deeg   Eten In Elia   Eten in Elia   Eten in Elia

Astra Village zwembad      Astra zwembad

Elia restaurant van Astra Village    Zonsondergang bij Elia          

Anna verzorgt de mini-supermarkt/toeristenwinkel van het hotel en is overal wel aanwezig, zelfs bij het Griekse avondje.

 Astra Village Anna    Astra met Anna's minimarket    Griekse avond met Anna

Een keer per week treedt de band "Elphi" uit Holland op, die rock nummers en ballades brengt. (zie Elphi website).
Elly en Philip wonen al diverse jaren op Kefalonia in Lakithra en treden op in diverse hotels, restaurants, bars en tavernes. Na afloop hebben wij tot laat in de avond met hen gepraat over muziek en onze/hun ervaringen in Griekenland.

 Elphi   Elphi    Elphi    Elphi

                  
Tegenover het hotel ligt de mini-supermarket van Nicolas en een autoverhuurbedrijf Greek Stones.
Via een hellende weg en via een hek aan het eind van het hotelcomplex is het naar het Ammes strand slechts 150m.

Supermarket Nicolas      Astra Vilage naar het Ammes strand

Ammes strand

Voornamelijk een zandstrand begroeid met rotsen en agaves en de zee loopt vrij snel af. Er is een cafetaria/snackbar en de ligbedden kosten € 6,= per set/dag. Vlakbij ligt de aanvoerroute van het vliegveld. Het was wel spectaculair, als je op je strandbedje ligt en de vliegtuigen vliegen er vlak boven !

Ammes strand   Ammes strand   Ammes strand

Vliegveld   Ammes  

Ammes   Ammes   Ammes

Ook het Agios Nikolaou strand, pal naast het vliegveld, is zeer in trek bij de Griekse bevolking. Er staan hier mooie appartementen met zwembad, direct aan zee.

Ag. Nikolaou  Vliegveld  

Avithos

Een mooi zandstrand te bereiken via Svoronata en dan naar rechts, via  een hellende weg naar een smalle parkeerplaats. Hier liggen ook 2 tavernes. Het strand is te bereiken via treden. Bar-snackbar en strandbewaking, douches en toiletten. De strandstoelen kosten hier €7,- De zee loopt vrij geleidelijk af.

Het rotseilandje Dias, vlak voor het strand, was in de oudheid een offerplaats van de god Zeus (Dias).
Op 2 juli wordt hier het feest van de beschermheilige gevierd en vanaf het steigertje leidt een uit de rotsen gehouwen trap naar het kapelletje van Panagia Vlachernon (Diotissa). Wij waren er wel op die dag..... maar helaas niets te zien!

Avithos   Avithos  Avithos

Avithos bar   Avithos en eilandje Dias  Avithos

Minia (Minies) 

Slechts 2 km van Lassie en dichtbij het vliegveld, ligt het gebied van het Gentilini-wijngoed, waar de Robolo-wijn geproduceerd wordt. In de jaren 80 werd dit één van de weinige goede wijndomeinen van Griekenland en populair in London waar de familie commerciële belangen had.
De Robolo-wijn heeft een Gold Medal (ExpoVina Zurich) en een Bronze Medal ( International Wine Challenge / Decanter Wine Award).
(zie ook Griekse wijnen)

Het strand van Minies is ook de moeite waard, al was er toen wel veel zeewier. 

Minia  Minia


Metaxáta

Een cultureel centrum, in neoklassieke stijl gebouwd, dat wordt gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en lezingen.
Op het hoogste punt van het dorp, tegenover de kerk, staat het standbeeld van Lord Byron, een fervent voorstander van de Griekse onafhankelijkheidsoorlog. (Hij woonde enkele maanden in het dorp, voordat hij naar de Peloponnisos vertrok voor de opstand)

Metaxata Cultureel Centrum  Metaxata Kerk  Metaxata Lord Byron  

Moni Agios Andreas Milapidias en de burcht van Agios Georgios

Dit klooster werd gedurende de middeleeuwen gesticht en hier zijn schitterende fresco's, iconostase en iconen te bewonderen.
 
Moni Agios Andreas   Moni Agios Andreas Kerktoren  Moni Agios Andreas

Agios Georgios ligt op een heuveltop van 320m hoogte en was gedurende de Venetiaanse tijd de hoofdstad van het eiland. De oude kerkjes, overwoekerd door planten en bomen, zijn de overblijfselen van de gloriedagen van dit historisch gebied. Momenteel is er een restauratieprogramma aan de gang.

Landschap Moni en Agios Georgios  Burcht Agios Georgios  Burcht Agios Georgios

Spartia, Pessada en Karavados

Spartia en Pessada waren in de 19e eeuw zeer welvarende plaatsen met een grote zeevaarttraditie. Men heeft hier een prachtig uizicht op de Ainos (Enos) en de Baai van Lourdas. In Pessada vertrekt de veerboot naar Zakynthos.

Pessada Pessada Pessada veerboot naar Zakynthos

De weg naar Karavados slingert zich door olijfgaarden en wijngaarden. In het dorp ligt de kerk van de Heiligen Konstantinos en Eleni, die geheel gerestaureerd is, met mooie muurschilderingen.

Karavados               Karavados Heligen Konstantinos en Eleni
                                                            
 Naar Ithaka

Naar Griekse eilanden

Naar boven


Ithaka