India                Recepten van Janice







 




                      Kofta  (Indiase vleesballetjes)        



  
IngrediŽnten:

500 gr lams-gehakt
5 eetlepels milde yoghurt
5 cm verse gemberwortel, fijn gehakt
1 groene chili peper zonder zaadjes en fijn gehakt
3 eetlepels gehakte verse koriander
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
zout en zwarte peper
2 eetlepels plantaardige olie
1 ui, fijn gehakt
2 teentjes gehakte knoflook
1/2 theelepel kurkuma (geelwortel )
1 theelepel garam masala
1 blikje (400 gr) tomatenblokjes

Bereidingswijze: Meng het lamsgehakt met een theelepel yoghurt, gember, chili, 2 eetlepels van de gehakte koriander, komijn en korianderpoeder en voeg zout en peper naar smaak toe.
Vorm 16 balletjes van dit mengsel.
Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote steelpan en bak de vleesballetjes in 10 minuten; draai ze geregeld om, zodat ze aan alle kanten bruin worden.
(het kan nodig zijn ze in delen te bakken)
Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit de resterende olie in een pan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak dit in 5 minuten of tot de ui zacht is, waarbij je geregeld roert.

Meng de kurkuma en de garam masala met 1 eetlepel water en voeg toe aan de ui en de knoflook. Voeg steeds 1 eetlepel tegelijk van de resterende yoghurt toe, en roer deze er goed doorheen.

Voeg de tomaten, de vleesballetjes en 150 ml water aan het mengsel toe, en breng het aan de kook. Zet een deksel schuin op de pan, temper het vuur en laat het 30 minuten zachtjes koken, waarbij je geregeld roert.
Strooi de rest van de koriander over het gerecht.


Kurkuma, ook wel koenjit of Indiase geelwortel genoemd, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Is ook een van de meest gebruikte ingrediŽnten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.

Garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India .(een belangrijk ingrediŽnt in Tandoori.) Het wordt vaak als laatste toegevoegd tijdens het koken zodat de geur en smaak behouden blijft.


Serveertip:
Serveer dit gerecht met rijst.

Eet smakelijk !


         Naar boven