Korfoe (Corfu)     (Ionische eilanden)         

593 km2, lengte 90km, ong. 113.000 inw.

Korfoe (Engels: Corfu, Grieks: Κέρκυρα, Kérkyra) is een groene parel in de Ionische zee.

Een langgerekt eiland met een prachtige natuur en mooie baaien. Het noordelijke deel is erg hoog, met de Pantokrator (906m) als hoogste top.  Het midden van het eiland is heuvelachtig en overal vind je uitgestrekte olijfboomgaarden, diverse citrusbomen, waarvan de kleine Chinese sinaasappel, de kumquat, de bekendste is. In Europa schijnt deze alleen op Corfu en op Sicilië voor te komen. Ook de wilde bloemenpracht is overweldigend mooi. De Italiaanse invloed is nog duidelijk te merken aan de architectuur, maar ook aan de plaatselijke eetspecialiteiten.

Wij hebben dit prachtige eiland twee keer bezocht: in 1980 en 1982. Het was onze eerste Griekse vakantie (kampeer) ervaring.

Kontokali en Dassia

Camping Kontokali (een jongeren camping en helaas veel muggen!), ligt 5km noordelijk van Kerkyra en heeft een vlak terrein, met grote populieren en olijfbomen. Bij de camping is ook een jeugdherberg. Aan de andere kant van de weg is een klein kiezelstrand.
Camping Car-Tol in Dassia op de weg Kerkyra-Kassiopi met veel sinaasappel- en olijfbomen, zwembad, restaurant en supermarkt. Het zandstrand met kiezel ligt vlakbij.

                                    

Kassiopi

'Wild' kamperen net buiten Kassiopi in onze "eigen baai". Erg woest water, maar heel helder en schoon.
Aan de heldere avondhemel kon je de sterren niet tellen!

                                  

                               

Roda

Een rustig en onbeduidend dorpje op de weg van Kassiopi naar Sidari, op 38 km van de hoofstad. Niets spectaculairs en toch zijn er veel toeristen. Wild kamperen werd oogluikend toegestaan, hoewel er enkele toeristen naast ons, die kennelijk veel rommel hadden gemaakt, werden weggestuurd door de plaatselijke politie. Er is wel een camping (Roda Beach), bovenaan het dorp, maar vrij ver weg van het strand.

                                    

Sidari

Mooi fijn zandstrand met grillige zandsteenformaties en het 'canal d'amour' en bovendien met de mooiste zonsondergang!
Badend in het (koude) water door deze grot, mogen vrouwen een wens doen, die altijd schijnt uit te komen !
(Janice's wens kwam ook uit)
Het wemelt er van de toeristen en van een echte Griekse dorpssfeer is helaas niets te ontdekken.
Maar het blijft een mooie plek !

                          

Paleokastritsa

Heel druk, maar met een prachtig uitzicht over de prachtige diepblauwe zee. De omgeving heeft 6 mooie baaien, door grillige rotsen gevormd, maar erg rustig is het niet, want vele andere toeristen vinden dit helaas ook erg mooi ! Aan boetiekjes en restaurants geen gebrek !
Er is zelfs een parkeerterrein met betaald parkeren (!) aan de rand van het dorp, niet typisch Grieks dus.
Hier zou de idyllische ontmoeting van Nausikaa en Odysseus hebben plaatsgevonden. En hier vind je ook het door Poseidon versteende schip van Alkinoos, de koning van de Faiaken, volgens de Odyssee van Homerus (?)

Korfoe Paleokastritsa  Korfoe Paleokastritsa versteende schip    
De "blue eye" grot is met rondvaartbootjes te bereiken. Vele bootjes in de baai liggen te wachten op de talrijke toeristen, die naar een strand van hun keuze willen.

Kerkyra (Corfu-stad)

De hoofdstad Kerkyra met zijn vele hoge huizen en smalle steegjes is zeker een bezoek waard. Tussen de oude stad en de oude citadel ligt een grote groene open ruimte, de Esplanade (of Spianáda). Aan de westzijde hiervan vind je indrukwekkende arcaden, de Listón, (een Franse booggalerij en Venetiaanse lantaarns) met leuke caféetjes en vele terrassen. Café Serano is hiervan wel het meest bekende en ook wel het duurste!
Het is een heerlijke plek om mensen te bekijken tijdens de "volta" (pantoffelparade), want 's avonds komt hier de lokale bevolking langs flaneren!

             
 
Het koninklijk paleis vlak boven zee gelegen, het archeologisch museum met o.a. beeldjes van de godin Artemis, en de oude burcht (paleo frourio) door de Venetianen in 1550 gebouwd.
De Agios Spiridonkerk, het markante punt in dit stadje, te vinden in de gelijknamige straat (Odos Spiridonos). Mooie plafondschilderingen en de relikwieën van de patroonheilige van het eiland worden hier bewaard.
 
        
Janice, moe van al dat winkelen, ligt lekker uit te rusten op het pleintje, als de bus (weer eens) te laat is.
(Let op: de blauwe bussen vanaf de Plateia Theotoki (San Rocco-plein) beperken zich tot Korfoe-stad en omgeving, de groene KTEL-bussen verzorgen de verbindingen over het gehele eiland en zelfs naar Athene. Deze vertrekken vanaf het busstation aan de Avramiou, het verlengde van de Plateia Theotoki.)

Ten zuiden van Korfoe, richting Benitses, ligt een grote Italiaanse villa, Achilion. (Het zomerverblijf van keizerin Sissi)
..... Leuk als je een fan van haar bent of voor de fimliefhebbers van James Bond: want hier is een scčne opgenomen van "For your eyes only".......  Slechts de benedenverdieping met grote zalen en een fototentoonstelling is open voor publiek. Bijzonder is de fraaie tuin met een reusachtig beeld van Achilles.

Kanoni : Vlacherna en Pondikonissi

Ten zuiden van Kerkyra bij Kanóni, ligt het kloostereilandje Vlacherna met de kleine Maagd Mariakerk, die via een trap en een dam te bereiken is. (De bekende poster van Korfoe)
Vanaf deze dam vertrekken bootjes naar het schilderachtige Pondikonissi (muizeneiland). Dat heeft de Zwitser Arnold Böcklin geďnspireerd op het maken van het beroemde kunstwerk 'Het Dodeneiland'.
Het vliegveld aan de Chalikiopoulos-lagune ligt hier vlakbij en de aanvliegroute gaat hier pal overheen.
Ondanks de aanwezigheid van het vliegveld zijn er in deze lagune veel watervogels en reptielen.


Messoggi (Messonghi)

De kust tussen Benitses en Moraitiki is erg toeristisch geworden.  De vissershaventjes Messongi, Boukaris en Petriti zijn druk bezocht door Engelse toeristen, met dure prijzen in de restaurants.

Camping Sea Horse in Messoggi:  een gedeelte van het terrein is vlak, de rest is licht glooiend met trappen. De gebouwen zijn in traditionele stijl met houten daken en dakpannen. Tussen het restaurant en het grote zwembad (tijdens ons bezoek helaas niet gevuld !) ligt een mooi aangelegde tuin met bloeiende planten, veel oude olijfbomenbomen en een groot grasveld. Langs de camping loopt een riviertje en het zandstrand ligt vrij ver weg, meer dan 500m.
De camping heet nu inmiddels Ippokambos.

    

                          
Kostas en Giorgos leerden ons hier de Sirtaki dansen.

Kavos

Kavos in het zuiden, bijna de uiterste punt van  het eiland, was toen nog rustig en armoedig, met een souvlaki-eettentje en een kleine supermarkt; maar de bewoners waren lieve en hartelijke Grieken, die altijd voor ons klaar stonden.
Hier hebben we gekampeerd in de olijfboomgaarden, met een eigengemaakte douche van een jerrycan en wij kregen gratis water van de mini-supermarkt.
Volgens onze vrienden, die het eiland in 2006 hebben bezocht is het nu vreselijk toeristisch, met rijen cafés met zwembaden.
Kavos schijnt overgeleverd te zijn aan de luidruchtige, jonge Engelse toeristen !
(men rijdt hier rechts (!!)..... staat er op sommige borden ....nou ja....)

   

Naar Griekse eilanden