Kos  (Dodekanesos)

290 km2, 25.000 inw.
Kos,(Κως) het eiland van Hippocrates,    een Griekse arts, die wordt beschouwd als de grondlegger van de geneeskunst.

 
Het is een eiland dat door vele toeristen wordt bezocht, die in het hoofdseizoen, vooral in de hoofdplaats, het eiland tot een grote disco omtoveren. Ondanks dit massale toerisme, is Kos een mooi eiland om te bezoeken. Het is met name een eiland om per fiets te verkennen, op vele plaatsen zijn deze ook te huur. Het is een groen eiland met mooie zandstranden, die helaas wat overvol zijn. Op vele plaatsen vindt men vele archeologische vondsten. Kos is het derde grootste eiland van de Dodekanesos, na Rhodos en Karpathos.

Kos haven                        Kos            
         

Kos-stad

In Kos-stad (beslist geen dorp met zijn vele ontspannigsmogelijkheden en horecafaciliteiten!) is het 's avonds en 's nachts in de Nafkliriou (bar street), tussen het taxistation en de plateia Eleftherias, een drukte van belang met duizenden jongeren die de terrassen overspoelen en elk jaar weer dit paradijs voor nachtvogels bezoeken.
Vanaf het Johannieterkasteel bij de haven heb je daarentegen een rustig en mooi uitzicht op de palmenlaan, een heel mooi panorama.
Kos stad                    Kos kerk           Kos Palmenlaan
 
Kos Platanos           Kos Plataan     
Op de Plateia Platanou staat de plataan van Hippocrates, waaronder de studenten medicijnen studeerden, vlakbij de Loggia moskee. Het is de oudste boom van Europa. Hier vind je ook het restaurant Platanos, met een internationale en traditionele keuken.
Kos-stad kent vele archeologische plaatsen: een deel van de ommuurde middeleeuwse stad bij de haven, de tempel van Heracles, de tempel van Aphrodite en een christelijke basiliek. Ronde haventhermen, het Casa Romana, het Odeon, het oude sportterein Xystos en de Agora.

Kos Taxpoort     Kos Agora   Kos Casa Romana  

Kos Xystos              Kos opgravingen      Kos Minnaret           Kos Odeon

Kos Agora               Kos stad

Asklepion

De opgravingen van het belangrijkste monument van Kos is beslist een bezoek waard. Hippocrates heeft hier voor de eerste keer de bekende eed afgelegd, die nu nog door artsen wordt gebruikt. In het allereerste ziekenhuis, het Asklepion, heeft hij les gegeven en de eerste medische school opgericht.  
Het bestaat uit drie vlakke verhogingen van zeer grote oppervlakten en gescheiden door hoge muren.
Op het eerste terras bevonden zich de baden, het tweede om de priesters onderdak te bieden en voor ontspanning, op het derde terras stond de tempel van Aesculapius. (Asclepius)

Kos Asklepion      Kos Asklepion      Kos Asklepion      Kos Asklepion

Platanion

Dorp aan de weg naar Asklepion, vind je tal van reataurantjes en wij kozen voor het kleine restaurantje Platanion; een goed moment om uit te rusten en om iets te eten en te drinken. Op de foto hebben de Griekse bezoekers al wijselijk de schaduw opgezocht.

 Kos Platanion               Kos Platanion Rijnos 

Tingaki (Tigaki) 

 
               
Ilios Hotel        Kos Ilios zwembad        Kos Ilios Janice   

Hotel Ilios in Tingaki is een Grieks familiehotel (augustus 1987) dat in een zeer rustige omgeving ligt.
Wij hebben daar een Griekse bruiloft meegemaakt: en ja, toen werden alle hotelgasten ook uitgenodigd voor het feest en bovendien zijn alle drankjes gratis !!
Het hotel ligt in een mooie tuin, ongeveer 900 meter van het strand en met een mooi groot zwembad.
Bij het hotel zijn ook fietsen te huur.
 
     
Volgens velen is het Tingaki strand het mooiste strand van het eiland. Wij vonden "Paradise beach", ongeveer 5 km voor Kefalos en het strand van "Polemi", echter veel mooier!

Kos Tingaki   Kos Paradise   Kos Tingaki taverne
De taverne (of snackbar?) van Perry en Terry in Tingaki (Tigaki), vlakbij het strand.Primitiever kan bijna niet......... maar hele aardige, gastvrije mensen en dat maakt alles weer goed!

Mastichari, Kefalos, Kardamena

Nog meer stranden  (en haventjes) vind je in Mastichari, Kefalos en bij het dorp Kardamena met tavernes en cafe's.

Kos Mastichari           Kos Mastichari strand

Zia

Voorbij Zipari leidt een weg vol haarspeldbochten naar het prachtige bergdorpje Zia, in de kleuren die wij vooral kennen van de Cycladen.

Kos Zia       Kos Zia

Kos Zia J                       Kos Zia kerk       Kos zonsondergang

   

Naar Griekse eilanden