Kreta          

Hoofdstad: Heraklion (Iráklion)
Departementen: Chania, Rethimnon, Heraklion, Lassithi
Oppervlakte: 8.336 km2
Inwoners: 601.000

Kreta

Kreta heeft van alles te bieden: zon, cultuur en een mooie natuur.

Het eiland is 260 km lang en de breedte varieert van 12 km (bij Ierapetra) tot 60 km (bij Akr.Lithino).
Kreta is zeer bergachtig, in het westen bevindt zich het Lefka gebergte (Lefka Ori 2450 m)en in het oosten ligt de hoogvlakte van Lassithi, waarvan de Dikti Oros de hoogste berg is. (2150 m)

Wij hebben slechts het oostelijk deel van Kreta verkend, van Iraklion, Malia, Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia tot aan Vai.
Er blijft voor ons dus nog veel te verkennen op dit grootste eiland van Griekenland.

Zorba de Griek Het geboorteland van Nikos Kazantzakis, die de roman "Alexis Zorbas" schreef, die bij ons via de film Zorbá de Griek meer bekend is geworden. ("Een letterkundige laat de maatschappij voor wat deze is, pacht een bruinkoolmijn op Kreta en leert een eenvoudig maar wijs man kennen.")
Een film die op Kreta is opgenomen, met muziek van de bekende componist Míkis Theodorakis.   
Mikis Theodorakis   
De scene van de beroemde Sirtáki-dans (Anthony Quinn) werd opgenomen bij Ierapetra.
Tijdens de Griekse avonden in vele hotels zou je beslist gaan denken, dat de Sirtáki een traditionele Griekse dans is, maar nee, .....deze dans werd speciaal voor deze film gemaakt !  (een mix  van de authentieke Hasápikos-dans)Iráklion (Heraklion)

De voornaamste stad van het eiland en het toeristische middelpunt; centraal gelegen aan de noordkust.
Het heeft een levendig en gezellig centrum en een aanlegplaats van de veerboot naar Piraeus en ook van vele cruiseschepen.

Kreta Iraklion          Kreta Iraklion                  Kreta wachten op de bus
              
 
Kreta museum                 Kreta Godin    Kreta Festos discus    Kreta Iraklion  

Bezienswaardigheden zijn o.a. de oude haven uit de Venetiaanse tijd, het archeologisch museum en de plateia Eleftheria (het plein van de vrijheid). In het archeologisch museum, gelegen aan de plateia, vind je de Minoïsche kunstschatten: o.a. de godinnen afbeeldingen en de discus van Phaistos (Festos), waarvan de boodschap op de discus nog steeds niet is ontcijferd !  

Kreta fotograaf     Kreta de foto
Met dit oude kastje, een voorloper van de polaroidcamera (?), maakte de fotograaf een ingekleurde foto met Griekse tekst, klaar terwijl u wacht ! (vertaald door Manolis Assariotes van Sunbeach Apartments: "From far away, from the backside of the mountains, I want to say goodbye")

Agios Nikolaos

Van oorsprong een vissersdorpje, aan de mooie baai van Mirabello, maar het stadje is uitgegroeid tot een trekpleister voor toeristen. Agios Nikolaos heeft vele restaurants, winkeltjes, boetieks en souvenirwinkeltjes, die in de kleine nauwe straatjes en rondom de baai van Mirabello te vinden zijn. Aan cafe's, bars en discotheken is geen gebrek. De schaduwrijke terrassen, onder de tamarindes, bij het haventje zijn goed bezocht, de drankjes zijn lekker en koel en de typische Griekse hapjes en maaltijden zijn van goede kwaliteit.

Kreta Agios Nikolaos           Kreta Agios Nikolaos            
Kreta Agios Nokolaos Voulimeni
Het vulkanisch gevormd binnenmeertje, Voulisméni, waar "Pallas Athene" gebaad zou hebben, wordt omgeven door hoge rotsen waarop witte huizen en hotels zijn gelegen.

Kreta Agios Nikolaos                


Malia

De vrij luxe camping Malia ligt direct aan het strand. Omdat de bus er niet kon komen, moesten wij 1,5 km over een smal landweggetje lopen naar de camping. Ingecheckt bij Mr. De Winter, een Zweed die bij de receptie werkte.

Kreta Camping  Kreta Malia camping  Malia camping  Kreta Malia camping

Kreta Malia camping   
Malia strand    Kreta Rynos      Kreta Malia strand 

De zee is vaak erg woest aan deze kant van het eiland, met soms huizenhoge golven.
Door de verradelijke onderstroming is het vaak moeilijk zwemmen.
 

  Malia strand    Kreta Malia strand


Aan de camping grenst Sunbeach Apartments, waar wij vaak lunchten of een drankje namen. De eigenaresse was een grote fan van de Franse zanger Joe Dassin en deze muziek werd dan ook heel vaak gedraaid. (jammer dat ik het moet zeggen: soms tot vervelens toe!).
Op het bijbehorende terras, met een prachtig uitzicht op zee, serveerde zij een koud pilsje van de tap of een retsina of een tsikoudia (raki) en heerlijke hapjes. (zie ook
Griekse wijnen)
 Je voelt je dan "als God in Frankrijk, sorry ...... natuurlijk Griekenland" .


Kreta Sunbeach               Kreta Sunbeach                Kreta Sunbeach  
    
Kreta Sunbeach   Kreta Sunbeach     Kreta Sunbeach    Kreta Sunbeach    
                             

Palace of Malia

Hier is een derde Minoisch paleis opgegraven, dat veel lijkt op Knossos. Hier heeft men echter geen reconstructies gemaakt van het paleis en laat men het aan je verbeelding over hoe het eruit heeft gezien.

Malia Palace opgravingen     Kreta Palace of Malia     Malia zonsondergang

Knossos

De opgegraven resten van het beroemde paleis-labyrinth van koning Minos zijn gedeeltelijk gerestaureerd door Sir Arthur Evans.
De opgegraven resten liggen 5 km ten zuidoosten van Iráklion..
Een kleine leidraad in dit labyrinth: de processiegang met de prins met de lelies, het centrale binnenhof, de troonzaal van koning Minos, de statietrap, de zaal van de dubbele bijlen, de badkamer van de koning, het huis van de priester, het spel met de stier, het theater van prinses Ariadne.

 Kreta Knossos                Kreta Knossos

Kreta Knossos                 Kreta Knossos 

Kreta Knossos      Kreta Knossos             
Kreta Knossos      Kreta Knossos      Kreta Knossos


Lassithi

Op de Lassithi hoogvlakte vind je vele kleine windmolentjes, die stammen uit de Venetiaanse tijd.

Kreta Lassithi   Kreta Lassithi boerin   Kreta Lassithi


Sitia 

Sitia is de hoofdplaats van het meest oostelijke gedeelte van Kreta.
De schilderachtige haven is aan een zijde afgesloten door een bergrug. Aan de haven zijn vele terrassen.
Galerie d'Escalier verkoopt prachtige ringen, armbanden, aardewerk en tagaria's.

Kreta Sitia Kreta Sitia Kreta Sitia Galerie

                                          
    

Ierapetra

Hier is Kreta op z'n smalst, slechts 12 km breed. Vanuit  Agios Nikolaos rijd je via Gournia en Pahia Ammos door een landschap met kale grijze bergen op de achtergrond. Verder voert de weg langs Episkopi en Kato Horion, beide kleine dorpen met een grote kerk. Ierapetra was in de oudheid een belangrijke havenstad, in de Turkse tijd zelfs de grootste stad aan de zuidkust. Nu is het een onbeduidend vissersdorpje met een eenvoudige boulevard en een Venetiaans fort aan het einde van het strand. Het strand is van grauw, grof kiezel.

De gelijknamige camping ligt aan de weg Ierapetra - Sitia, 9 km buiten Ierapetra. De staanplaatsen, met kiezel, worden overschaduwd door een lange overdakking van rieten matten, olijfbomen en tamarisken.
Het is meer een camping voor caravans en campers, want een tent opzetten op dit kiezelterrein is een heel karwei. De campingeigenaar was erg hartelijk en gastvrij. Wij noemden hem "ons Andreetje" en hij  liep altijd alsof hij haast had; en soms was hij ook wel eens snel met bedienen !

Kreta Ierapetra camping   Kreta Camping Ierapetra   Kreta Ierapetra   Kreta Ierapetra campingeigenaar                      

Vaï    

Op ongeveer 10 kilometer rijden van Palekastro ligt het mooie palmenstrand van Vaï, dat ontdekt is door de hippies.
Een geel strand langs de baai wordt omzoomd door dadelpalmen en laag struikgewas; een heel apart stukje natuur.
Wij konden hier met de tent -op een enkele kampeerder na, bijna alleen- van ons "Bounty-strand" genieten.
In een van de restaurantjes, aan het begin van het strand, mochten wij ons 's morgens gratis wassen en tanden poetsen. Wij behoefden daar niet eens te ontbijten   ......  maar wij deden dat toch.

Kreta Vai overzicht  
  Kreta Vai                       

       Kreta Vai    Kreta Vai Janice    Kreta Vai Rynos

 Kreta Vai overzicht 2                 

Met busladingen komt men dit strand bezoeken en is het overdag dus overvol, maar vanaf de late namiddag vertrekken de bussen (gelukkig) weer en  is het stil en verlaten.
Het palmenstrand is tegenwoordig een beschermd natuurgebied, niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook omdat de soort palmboom alleen hier in Europa voorkomt. Eenmaal op het strand aangekomen komt u tegenwoordig een grote hoeveelheid strandbedden tegen en dat bederft toch een beetje de sfeer van dit schitterende strand.

Door de grote aantallen toeristen die dagelijks naar dit strand komen, heeft men besloten om het strand beperkt open te stellen om zo het palmenbos te behouden.

Het strand van Vaï is nu geopend van 07.00 tot 21.00 uur.
 
Naar Griekse eilanden