Kyparissía (Pelopónnisos)       

Inw.  5.000
Kyparissía (Grieks: Κυπαρισσία) ligt aan de zuid-westkust van de Pelopónnisos aan de Golf van Kyparissía (Kiparissiakós Kólpos), in de provincie Messinia.
Tot de landtong van Katákolon strekt zich hier het langste strand van Griekenland uit.

(Niet de verwarren met Kiparíssi, een dorp aan de oostkust van dit schiereiland, in Lakonia, 50km van Monemvassia,
een geliefd vakantieoord voor Atheners.)


   Click for Kyparissia, Greece Forecast

Het oude centrum bestaat uit levendige, smalle straten die een marktsfeer oproepen. Een modern stadsplein met veel terrassen, met een postkantoor en een busstation. Vanaf het plein leidt een rechte weg naar het strand, waar een mondaine sfeer wordt opgeroepen en halverwege gaat er een weg rechtsaf naar een kleine haven met enkele restaurants, bars en een hotel met verderop weer enkele stranden bij de camping.

Kyparissia Bovendorp     Kyparissia huis benedendorp    Kyparissia gerechtsgebouw
Het oude gedeelte is tegen de hellingen van het Egaléo-gebergte gebouwd. Hier vind je ook de resten van een Frankische burcht (13e eeuw). 
In de hieronder gelegen snackbar, voorzien van een oud kanon, kan je rustig genieten van een drankje in een idyllische sfeer met oude schoolbanken, waar je een prachtig uitzicht op het stadje en het haventje hebt. Verderop nog enkele restaurantjes rondom vergane oude herenhuizen, gelegen op een rustig pleintje.
De kerk halverwege de berg  is zeker het bezichtigen waard.
 
Kyparissia Burcht     Uitzicht vanaf de burcht         Muur burcht

Bij de snackbar onder de burcht  Kyparissia kerk in bovendorp      Kyparissia interieur Kerk

In het nieuwere, lager gelegen gedeelte is er een grote "plateia", de Platia Kalanzakos.
De bekende kiosken (perístero) ontbreken hier ook niet, er zijn er twee op het plein.

Kyparissia Plateia     Kyparissia kiosk

Het toerisme komt hier op de tweede plaats; het is vooral een stadje met vele winkels voor de dagelijkse boodschappen (slagers, groentewinkels, bakkers, kleine supermarkten), diverse banken, een postkantoor, een gerechtsgebouw, een bus- en treinstation en enkele autogarages.
Het dagelijkse leven in Kyparissía gaat, ook buiten het toeristenseizoen, gewoon door. De vele kleding- en (kunst)winkels kunnen rekenen op veel bezoek van de plaatselijke bevolking.
Maar op een van de vele terrasjes van het najaars-zonnetje genieten bleek onze geliefde bezigheid, na het drukke seizoen.

Het treinstation is het eindpunt van de trein vanuit Athene, die 3 maal per dag aankomt.

Kyparissa treinstation     Kyparissia ingang station     Kyparissia plateia Janice en Carolien   

Ook vele restaurants (o.a. The Stars- Ta Asteria, dat wij oneerbiedig "het kippenrestaurant" noemden, met uitstekende schotels van geroosterd vlees) en diverse bars vind je rondom de "plateia".
In de vele zijstraatjes, zoals in de Odos Martiou, op de hoek van het plein, Nynios, met uitstekende "mousaka" en inktvissalade; je kiest je schotel nog uit in de keuken. Verderop in een zijstraat,  de "Amstel bar" met de meest originele souvlaki.

Kyparissia The Stars oud        Kyparissia The Stars        Kyparissia Amstel Bar

De stranden van Kyparissía
Eén vlak voor de camping en 2 baaien, waarvan het strand van Tripes het mooiste zandstrand heeft.
Eén aan de linkerkant van de haven van het stadje, Ai Lagoudi, dat wij het "touristico-strand" noemden, waar meestal de plaatselijke bevolking en maar ook toeristen kwamen. Dit strand heeft een prijs gewonnen voor één van de schoonste stranden van Griekenland.
Hier vind je ook enkele restaurants en een discotheek.

Kyparissia Tripes strand                               Kyparissia Touristico strand Ai Lagoudi

Er zijn diverse hotels in de stad en aan het strand: Apollo Resort Art HotelTsolarides Hotel, Kanellakis Hotel, Kyparissia Beach Hotel, Hotel Vassilikon en Hotel Ionion, dat tegenover het treinstation ligt.  (Zie ook Greek Hotels)

Paasfeest en Onafhankelijkheidsdag worden volop gevierd.
Alle kleine boeren leveren op de wekelijkse markt op zaterdagochtend, de diverse groenten, kippen en lammetjes, die door vele Grieken uit de wijde omgeving wordt bezocht; een kleurrijk en levendig tafereel.

Kyparissia Pasen Dominique              

Kyparissia markt                                Kyparissia straatje met priester

Kyparissia zijstraat                               Kyparissia garage


Kyparissia huis benedendorp              Kyparissia winkel                      Kyparissia huis benedendorp

Het huis van Stathis en Sofia, ons koks-echtpaar van de camping, waar wij heel vaak de heerlijkste maaltijden voorgeschoteld kregen. Met de verbouwing van de bovenverdieping hebben wij nog enkele weken meegeholpen, na ons "uitstapje" naar Gythion.

Kyparissia huis Stathis Sofia   Kyparissia Stathis Sofia thuis    Kyparissia Stathis Sofia inrichting   Kyparissia Sofia in de tuin
Zie video  over Kyparissia van speroplas:


Kalo Nero, Peristeria, Zacharo, Kaiáfas en Pirgos

Via de kustweg reden wij met onze CX (troetelnaam: silvershadow) eerst langs Kalo Nero een streek waar vele campings liggen, zoals Apollo, Tholo Beach en Banana Place. Dit dorp, 5 km naar het noorden vanaf Kyparissía, is bekend om zijn kilometerslange strand, waar je zeeschildpadden (caretta, caretta, een beschermd soort) en vele hagedissen aantreft.
Hier ligt ook op 15 m. van het strand, het Oasis hotel met diverse bungalows.

In Peristeria, ten noorden op 8,5 km afstand, ligt een van de hoogtepunten van de Myceense beschaving, met tholosgraven (ronde graven in de vorm van een bijenkorf) uit de 16e eeuw v.C.
Neem de afslag naar Rahés, langs enkele caféterrassen, ga daar rechtdoor over een soms slechte verharde weg en na 4 km liggen van het dorp liggen links, aangegeven op een bordje van een hek, drie koepelgraven, waarvan er één is gerestaureerd.

Verder op ligt Zacharo, een dorp met mooie lange zandstranden, met diverse parkeerterreinen en zelfs douches.

Het strand van Kaiáfas, dat behalve om zijn fantastische zandstranden met prachtige duinen en pijnbomen, ook bekend is als mineraalbadplaatsje met enkele kuurhotels.
Een schilderachtig strandmeer Loutrá Kaiáfa, dat door zijn hoog zwavelgehalte een heilzame werking heeft op de patiënten van het vervallen kuuroord. Via een brug kom je op het smalle eiland met enkele gebouwen met piepkleine cellen waarin de patiënten zijn gehuisvest. Aan het eind staat een leuk kerkje.

CX Silver Shadow           Loutra Kaiafas         Kaiafas strand

De weg gaat verder noordwaarts naar Pirgos(Pyrgos) is een belangrijke handelsstad, waar vele KTEL bussen vertrekken.
De stad is gebouwd op de top van de heuvels, met de belangrijkste heuvel wordt "Eparheion". Pirgos vandaag is een kosmopolitische stad, met luxe hotels en restaurants, en zeer interessante gebouwen, met indrukwekkende architectuur, zoals de stadsschouwburg en de gemeentelijke markt, beide ontworpen door de Duitse architect Chiller.

     

In Pirgos gaat er een weg naar Olympia en verder naar Patras. 
 

Agrílos en Filiatrá

Vanuit Kyparissía in zuidelijke richting rijdend, kom je in het gehucht Agrilos. Aan de kust staat een felgekleurd sprookjeskasteel, zo onwerkelijk en totaal in tegenstelling met de rest van de enigszins armoedige huizen, dat je even je ogen uit moet wrijven of je het wel goed hebt gezien. Ja zeker, hier staat het werk afkomstig uit het brein van Harry Fournier, een rijkgeworden Amerikaanse arts, die kunstenaar is geworden. Dat het handwerk is, zie je zo aan de onregelmatige vormen en scheve torens. Een enorm paard van Troje, beelden van Poseidon en Pallas Athene sieren de binnenplaats bij de rotsachtige lavakust.

Agrilos                                     Agrilos Kasteel

      Agrilos kasteel met Henk en Carolien     Paard van Troje, Pallas Athene en Poseidon

Verder rijdend over de kustweg kom je bij binnenkomst van het dorp Filiatrá ook nog werk van deze vreemde kunstenaar tegen: een verroeste miniatuuruitgave van de Eiffeltoren.

Marathópoli

Een klein vissersdorpje (ten zuiden van Kyparissía) met enkele visrestaurants, waar het prima eten is.
Vanuit de kleine haven vertrekken in het hoogseizoen boten naar het voor de kust gelegen eilandje Próti.
Het dorpsleven is rustig en het plaatsje zelf heeft maar weinig uitstraling. Sommige werklui uit de buurt komen hier uitgebreid lunchen en siësta houden tot laat in de namiddag. Toeristen komen hier niet vaak.
Turend over de prachtig blauwe zee op het terras van het visrestaurant, droom je vanzelf weg in deze stilte.

Vistaverne in Marathopoli            Lege stoeltjes bij vistaverne          AH wachten op eten in Marathopoli

Verder naar het zuiden rijdend vind je op de weg van Gargaliani naar Pylos de ruines van het Paleis van Nestor in een schitterende omgeving en in Pylos zelf een mooi fort, Neo Kastro. (zie Pylos)

Naar Pylos


Naar Peloponnisos