Agias Nikita, Kathisma, Porto Katsiki, Vassiliki, Sivota
Lefkada, Moni Faneromeni, Venetiaanse fort
 
 

Lefkás (Lefkáda) (Ionische eilanden)  

356 km2, ong. 22.5000 inw.

Lefkás (Lefkáda, Leucas, Grieks: Λευκάδα of Λευκάς) betekent: wit, genoemd naar de witte krijtrotsen.
Het eiland is met een dam verbonden met het vaste land, waardoor het dus eigenlijk geen eiland meer is.
De westkust met hoge steile rotsen en prachtige baaien en stranden, maar hier waait het erg vaak; aan de oostkust is het vlak met rustige havendorpjes met kleine kiezelstranden, maar beschut tegen de wind.

Het betrekkelijk kleine eiland is een aantrekkelijke toeristische bestemming, vanwege de mooie stranden en het bergachtige binnenland, maar kent geen massa-toerisme; historische bezienswaardigheden zijn er echter nauwelijks.

Lefkas zoutmeren
De weg van Lefkás-stad (Lefkada) naar Lygiá is vlak en kent weinig hoogteverschillen. In Kariótes, na 5 km (langs de camping Kariotes Beach) kom je de zoutmeren (alikes) tegen in een verlaten landschap met vervallen vissershuizen.

Lygiá

Aan het kleine haventje van Lygiá, een charmant vissersdorp, vind je diverse tavernes. De tafels en stoelen staan gewoon op het strand. Even verder op na de bocht, vind je een stil zandstrand met een kleine strandtent. Als je vroeg bent, zijn de ligstoelen en parasols gratis. (6 in totaal !)

Lygia haven met strand                                 Lygia strand

Lygoa strandtent   Lygia strand gratis ligstoe   Lygia strand

Hotel Konaki

Gelegen in Lygiá (7 km ten zuiden van Lefkás-stad aan de oostkust), was ons uitgangspunt om het eiland te verkennen.
(24 juni 2000, Bungalow Kalipso)
De broers Charis en Tassos Kouniakis runnen dit prachtige B-categorie hotel. In een prachtig aangelegde tuin bevinden zich de bungalow-kamers. Katarina verzorgde elke dag ons ontbijt, eventueel de lunch en vooral onze drankjes bij het zwembad.

Lygia Hotel Konaki                                        Hotel Konaki entree
   
Hotel Konaki tuin  Hotel Konaki Kalypso  Hotel Konaki bloemen    
Hotel Konaki bungalow  Hotel Konaki zwembad

Hotel Konaki siesta Janice                Lygia Hotel Konaki Zwembad 

Katouna

Een onaangetast dorpje, dat 3 kilometer landinwaarts achter Lygiá ligt. Via een sterk stijgende weg kom je op een klein dorpsplein, dat omringd is door authentieke huisjes. De enige taverna die het dorpje telt "Kollokas" is alleen 's avonds geopend. Hier heeft de tijd werkelijk stilgestaan en lijkt het enige vervoermiddel dat de bewoners kennen, de ezel te zijn. Je hebt wel een mooi panoramisch uitzicht op de zoutpannen en de baai van Drepanos (Ormos Drepanou).

Katouna bougainville                 Katouna restaurant       

Nidrí

Nidrí (aan de oostkust, 17 km ten zuiden van de hoofdstad) is een druk en levendig, toeristisch stadje.
Hier vertrekt de veerboot in het hoogseizoen om 8.30 uur naar Itháka en Kefaloniá (aankomst 11.00 uur).

Of  een dagtocht met de boot "Odysea", een replica van een oude galei, of met de luxe cruiseboot "Ikaros" met bestemming Skorpios, Meganíssi en verder naar Itháka en Kefaloniá.

Rondom de kade en in het centrum, vind je vele restaurants naast elkaar, zoals Nick The Greek, The Olive Tree, Ta Kalamia.... (dus keuze genoeg !) Maar ook minder bekende restaurants hadden onze voorkeur:

             

Nidri heeft een smal kiezelstrand met bomen die voor een natuurlijke schaduw zorgen, ook al zijn er (uiteraard) vele plaatsen waar men parasols verhuurt.

Pas na de dood van Aristoteles Onassis (die op het eilandje Skorpios woonde en bang was dat zijn rust en privacy gestoord zou worden door het toenemende toerisme) 'mocht' Nidri zich toeristisch ontwikkelen.

Nidri haven   Nidri boot replica Odyssea   Nidri  

Meganíssi

Het eiland Meganíssi (betekent 'groot eiland', maar het is slechts 20 km2 groot) en ligt voor de zuidoostkust van Lefkada bij Nidri. Hier bevindt zich de grot van Papanikolos, waar tijdens WO II een onderzeeboot zich schuil heeft gehouden voor de Duitsers.
 
     Meganissi  

Skorpios

Skorpios is het privébezit van de familie Onassis. Het is verboden aan te meren en ook de (afsluitbare) haven is verboden gebied. Op het dicht beboste eilandje liggen huizen, tennisbanen, zwembad, gastenverblijven, boerderijen, het familiegraf, een kapel en een helikopterveld verscholen in het groen. Veiligheidsagenten houden toezicht.


  Hotel Konaki siesta Janice

Deze vakantie in 2000 ging nog door naar Parga, Epirus voor een week. (zie Epirus, vaste land)

Perigilia

Appartementen Vagelis

Tijdens ons tweede bezoek aan Lefkas (juli 2002) verbleven wij in dit kleine appartementen complex, dat gerund werd door een bijzonder vriendelijke familie. (Na onze rondreis over het vaste land, zie Vaste land, Rondreis)
In de kleine tuin is er een barretje, dat tevens dienst doet als receptie, waar je 's avonds laat werd verrast door wat versnaperingen van de gastvrouw: in stukjes gesneden meloen, appel of ander fruit. (Alles uit eigen tuin !)
Er hoorde meestal ook een gratis drankje bij!

Het gehucht Perigiali zonder centrum, maar wel een plaatselijke bakker, ligt tegen Nidri aan. Na een kleine 10 minuten lopen kom je in de lange hoofdstraat van het toeristische Nidrí.

                       

Het was een heerlijk weerzien met onze vrienden in dit appartementen-complex en weer andere vrienden op de camping van "Dessima Beach", dat een schaduwrijk terrein heeft en vlakbij het water ligt, met een prima restaurant en supermarkt.

Heerlijke avondjes bbq'en op het strand bij de camping, uit eten in Nidri en nog maar weer eens het eiland verkennen.
Voor ons was het alsof wij onze vrienden al het moois van het eiland moesten laten zien: Porto Katsiki, Kathisma, Sivota, Karia en andere authentieke bergdorpen, en de bedoeling was een 10 minuten wandeling te voet naar de watervallen van Rakhi....  maar dat werd steeds weer uitgesteld. Voor ons was het een mooie herbeleving van het eiland !

Perigilia Vagelis       Vagelis tuin

Jammer dat de camping zo ver van ons appartement lag (ongeveer 5 km, voorbij Nidri en Vliho, wel mooi gelegen aan een baai met een prive zand/kiezelstrand).
Lopend was het (bijna) niet te doen en dan zie je elkaar logischerwijs wat ……….. minder dan gepland. In de huurauto rijden hadden we al 2 weken achter elkaar gedaan, dus die lieten wij graag zo vaak mogelijk staan.
En bovendien hielden wij erg van lezen.......  in de rustige tuin van Vagelis.
Volgende keer dan maar met z'n allen in een groot landhuis ?

Agias Nikita, Kathisma, Porto Katsiki, Vassiliki, Sivota

Naar Griekse eilanden