Skala KallonisHotel Pasiphae
Molyvos, Petra, Anaxos, Agia Paraskevi
Mytilini,Paralia Thermis,Aghios Stefanos,Skala Sykaminias
Apothika,Skala Eressou,Versteende Woud,Sigri,Gavathas,Limonas


Lesbos Zuid (Ege´sche eilanden)         

      
Vanaf Skala Kallonis reden we eerst langs de zoutvlakten en dan naar de overkant van de Baai van Kalloni.

Skala Vasilikon 

                
De ongeplaveide strandweg (hardrijden is er dus niet bij!) loopt pal langs de zee naar Skala Vasilikon (tegenover Aghias Pavlos) met zijn zeer verlaten en rustige haventje. Vlakbij Skala is op de plek "Kourtir" de grootste prehistorische nederzeting van het eiland ontdekt, die zich uitstrekt tot in zee.

Vatera 

Bij aankomst in Vatera kan je de weg naar je hotel zeker niet missen! (er zijn er in korte tijd vele gebouwd en in rap tempo is Vatera tot een toeristenoord uitgegroeid) Hier begint het grootste strand van Lesbos, 8 km lang.

                                            
                                       
             .                  
Even een frisse frappÚ bij een taverne aan het strand. Het dak van dit terras hebben ze om de boom heen gemaakt.

Agiassos

Via een onverharde weg door de bergen (7 km!) tot aan "Ambeliko" - een van de oudste bergdorpjes van Lesbos- ligt het schilderachige Agiassos tegen de helling van de 968 meter hoge Olymbos.

De traditionele stenen huizen met leistenen daken zijn omringd door een dicht bos pijnbomen, platanen en olijf- en kastanjebomen. De steile met kasseien belegde straatjes zijn zo smal, dat je er met de auto (bijna) niet doorheen komt. Na enkele verwoede pogingen zijn wij weer snel naar beneden gegaan en hebben de auto in het benedendorp geparkeerd, om lopend de straatjes weer te beklimmen.

       

         

                 
Midden in het dorp staat de Panagia Agiasiotissa kerk en hieromheen vinden de meeste aktiviteiten van het dorp plaats.

                                    

Hier vind je ook kleine koffiehuizen en winkels, waar men handweefwerk en houtsnijwerk verkoopt, die nog altijd op traditionele wijze geproduceerd worden. Ook vind je hier vele pottenbakkerijen die allerlei keramiek verkopen. Toeristen zijn kennelijk erg ge´nteresseerd in vazen en borden met Griekse symbolen.

Agios Isodorus

Even voor Plomari ligt het mooie en lange zand-kiezelstrand van Agios Isodorus. Er zijn aardig wat voorzieningen, zoals vele restaurants en strandtentjes en hotels. De meeste toeristen hebben hier hun onderkomen gevonden.  In 2004 waren wij al op dit prachtige strand en in 2006 leek het of de toeristen hier steeds meer naar toetrekken, al blijft het door de afmetingen nog steeds een rustig strand.

                    

Plomari (de ouzo hoofdstad) 

De distilleerderij van "Barbayannis" is de meest bekende ouzo van Plomari en het bovendien het sterkst, 46% alc.perc.!

Op het centrale plein en de straatjes eromheen wemelt het van de ouzowinkeltjes, die je merken aanbieden die alleen in Plomari te verkriigen zijn. Hier vindt je ouzomerken, zoals die van Giannatsi, Pitsiladi, Dimini, Mini, Veto en Plomari van Arvanitis, de enige ouzofles met een kurk. (zie ook Griekse wijnen)

 
              Ouzo met kurk, Plomari van Arvanitis                         

             
 


De haven wordt door een grote pier beschermd en ligt vol met vissersboten en plezierjachten. De kade is bezaaid met tavernes, cafe's en pizzerias en vele hebben terrassen met een mooi uitzicht op de haven.

                      
 
Langs de oevers van de rivier zijn vele oude landhuizen bewaard gebleven en een grote plataan zorgt voor verkoeling  een plein rondom enkele tavernes, vlakbij een mooi bruggetje.

   

Op de terugweg naar Skala Kallonis reden we op een mooie weg door een bos, langs een kabbelend riviertje en via leuke dorpjes als Papadatos, Paleokipos en Dipi.

                            

    Naar Lesbos Skala Kallonis
         Smart 4.4