Suriname             Recepten van Janice







 



    Moksi Alesi         



  
IngrediŽnten:

2 uien
2 rode spaanse pepers
300 gr h-o-h gehakt

1 ei
1/2 theelepel gember poeder
1/2 eetlepel ketjap asin
1 teentje knoflook
2 grote winterpenen
75 gr boter
1 kippebouillon tablet
1 theelepel trassie (Conimex)
300 gr langkorrelige rijst
zwarte peper
1 pakje roze garnalen
1 takje selderij (voor de garnering)

Bereidingswijze: De uien fijnsnipperen, de pepers halveren en ook fijn snijden. Doe het gehakt, gemberpoeder, ei, ketjap, 1/4 van de uien en de helft van de peper in een grote kom. Vermeng hierbij de uitgeperste knoflook en hussel alles goed doorelkaar.
Draai van het gehakt kleine balletjes ter grootte van een walnoot.
De wortel goed schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Doe in een grote braadpan 50 gr boter en fruit de rest van de uien daarin. Verkruimel boven de braadpan het bouillonblokje en de trassie. Voeg hierbij 6 dl water en breng het aan de kook.
Rijst en zwarte peper toevoegen. Leg hier bovenop de blokjes wortel en laat dit afgedekt, op een laag vuurtje, 15 minuten koken.
Daarna voorzichtig de wortels door de rijst roeren en nog ca. 8 minuten gaar laten koken.
In een andere koekenpan de rest van de boter smelten en de gehaktballetjes in ca. 5 minuten rondom bruin en gaar braden. De gehaktballetjes en de garnalen door de rijst scheppen en ongeveer 2 minuten laten meewarmen.


















Trassi
wordt gemaakt van gefermenteerde garnalen. Het is een essentieel ingrediŽnt in sambal,
veel maaltijden en een dipsaus voor vis of groente.
Serveertip: Serveren met een heerlijke frisse atjar tjampoer.
(De gehaktballetjes zijn ook te vervangen door 250 gr kipfilet
)


Njang swietie !



         Naar boven