Mykonos (Cycladen)  

86 km2,  6200 inw.

Mykonos is niet alleen bekend om de vele blinkende witte kubus woningen met blauwe luiken, de windmolens, de vele duiventorens en kerkjes, maar ook om de vele mooie zandstranden.
Het is een vrij kaal eiland, met een verblindend licht  en er waait vaak een frisse zomerwind (meltemi).

Van alle Cycladen eilanden biedt Mykonos de meeste onofficiele nudistenstranden, die vooral homoseksuelen van heinde en ver aantrekken. Het is meer een trendy ontmoetingsplaats geworden voor de jetset en de boetieks zijn talrijk. Iedereen wil wel eens op Mykonos gezien worden, zo lijkt het  !
                                          

Mykonos- stad (Chora)

Schilderachtig is Mykonos-stad zeker, met zijn smalle straatjes en witgekalkte huizen, het gezellige halfronde haventje en fotogenieke kerkjes, gewijd aan Agios Nikolaos, de schutspatroon van zeelieden.
Elke avond is er een parade van de meest opvallend uitgedoste mannen, die zich daarna in het bruisende nachtleven van de cafés en nachtclubs storten.

Ook veel intellectuelen en artiesten uit alle delen van de wereld komen hier hun vakantie vieren. De pelikaan Petros, die als de mascotte van het eiland wordt beschouwd, zie je af en toe een rondje boven de haven vliegen, maar meestal is hij op de terrassen te vinden.
Het meest romantische plekje is wel 'Klein Venetië', maar de restaurants Venezia en Scarpa zijn heel erg duur !                                
Mykonos stad molens                                 Mykonos Klein Venetie

Mykonos haven                                 Mykonos pelikaan Petrus, de mascotte
           
    

Plati Gialos  

Esperides apartments        

Juni 1998: Esperides is een  kleinschalig appartementencomplex en ligt vlakbij het meest populaire familiestrand Platis Gialos.                               

 Mykonos Esperides apartments                                Mykonos Esperides apartments


Mykonos strand Plati Gialos          Mykonos Plati Gialos        Mykonos Plati Gialos           
Aan dit gezellige strand liggen vele bars en restaurants, waarvan onze favorieten waren:
La Playa, dat wel erg duur was, Romandika, voor een  gezellige lunch en Gallop met erg lekker eten en een prima service.
  

Paranga Beach

Het Paranga strand is vanaf Plati Gialos lopend (een heuvel over) of per kaiki te bereiken.
Een schitterend zandstrand met prachtige rotsen met even verderop een geliefd nudistenstrand.
Het restaurant van 'Barbra Yannis' heeft de gemoedelijkheid en gezelligheid van een campingrestaurant.

Mykonos Barbra Yannis
De camping ligt hier ook vlakbij, n.l. Mykonos Camping.
Verder zijn er leuke, maar erg drukke stranden, zoals Paradise Beach (luidruchtig sfeer, voor homo's en hetero's) en het verder gelegen Super Paradise, een soort hotelclub-achtig, georganiseerd strand, compleet met ingang en beach bar, een geliefd homoparadijs en met een apart stuk voor naturisten.                 

Mykonos uitzicht op Plati Gialos                      Mykonos Paranga beach 

Delos

Delos is een van de kleinste eilanden van de Cycladen. Hier zouden de god Apollo en zijn zus, de godin Artemis, geboren zijn. (Zie ook Mythologie) In de oudheid was Delos het kloppende hart van de hele archipel en erg welvarend. Om de vier jaar werden hier panhellenistische festiviteiten gehouden. Zo heilig was dit eiland, dat hier niemand geboren mocht worden of sterven, zo besliste een orakel. Men mag hier nog steeds niet overnachten, om de oorspronkelijke staat te bewaren !
                
Vanaf Mykonos is er een regelmatige bootverbinding met het heilige eiland Delos. Als er echter te veel wind staat, gaat de overtocht niet door, merkten wij jammer genoeg.

Hier hadden wij de diverse archeologische overblijfselen kunnen bezichtigen, zoals de weg der Leeuwen, drie Apollo tempels, het heiligdom van Dionysos en prachtige mozaïeken van het Huis van de Dolfijnen, etc.
Jammer voor ons!

 

Naar Griekse eilanden