Paxs (Paxo)     (Ionische eilanden)         

30 km2, ong. 2430 inw.

Ten zuiden van Korfoe ligt het eiland Paxs (Grieks: Παξοί), een klein bosrijk eiland, bijzonder bergachtig, met als belangrijkste bron van inkomsten de olijfbomen. Het eiland is een populaire bestemming van dagjesmensen vanuit Korfoe of Parga.
Wij zijn niet zo voor excursies, maar die dag gingen wij vanaf Parga met een kaiki naar de blauwe grotten van Paxos, waarvan er meer dan 40 aan de westkant van het eiland liggen. De twee mooiste zijn de Ypapanti en de Achantakas,
vlak bij de Pounadakaap, lazen wij.

Het eilandje heeft een klein wegennet met zeer smalle wegen (niet echt geschikt voor kampeerwagens) en overigens is een auto geheel overbodig. Wie niet graag loopt, kan altijd wel een scooter huren !
Veel 'gegoede' Italiaanse en Engelse toeristen bezoeken dit eiland, waardoor de prijzen iets hoger liggen dan op Korfoe.

               Paxos haven                   Paxos haven

Gaios

De drie grote dorpen bevinden zich aan de rand van de zee. Het levendige Gaios met een mooi wit kerkje, heel wat tavernes en enkele kreken in het zuiden. Het heeft een belangrijke beschutte veerhaven, met huizen in Venetiaanse stijl. Gaios heeft oude vervallen huizen en mooie kerkjes.

       

Eenmaal de haven uit, kwamen wij in een zeer woeste zee terecht met huizenhoge golven, zodat bijna alle vakantiegangers (behalve ik...) en zelfs sommige bemanningsleden zeeziek werden.
Eindelijk kwamen we dan toch nog veilig in de haven van Paxos, maar de havenmeester verbood de kapitein, dat de boot weer mocht uitvaren! Wij moesten tot 's avonds wachten tot de zee weer kalm was geworden.

Kotsmisselijk zaten wij met z'n allen op het pleintje met zijn vele terrasjes te wachten op de terugreis; snel bij de plaatselijke apotheek nog wat tegen zeeziekte gehaald en niemand dorst maar iets te eten of te drinken...... (nou ja, een biertje en een snack ging er bij mij gelukkig wel in !)
Een grot hebben wij helaas niet gezien !

Paxos Bert Visser

Toch nog een leuke ontmoeting: de "Visschersboot" van de bekende Nederlandse cabaretier Bert Visser lag eveneens in de haven op beter weer te wachten.

Deze excursie was een dag in onze vakantie in Epirus- Parga. (zie ook Epirus (vaste Land)           

Naar Griekse eilanden