Pelopónnisos    De Peloponnesos (of Peloponnesus, Grieks: Πελοπόννησος / Pelopónnisos) is vernoemd naar de Griekse held Pelops uit de Griekse mythologie; het woord nesos (nisos) betekent eiland.
(Pelops werd verliefd op Hippodamea, de enige dochter van koning Oenomaüs van Arkadia.
Hij vertrok met haar naar Pisa (Olympia) en met list en geweld breidde hij zijn rijk uit tot het hele schiereiland).
 
Het is het grootste schiereiland van Griekenland en ligt ten zuiden van het Griekse vasteland.
Het wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe en de Saronische Golf en ermee verbonden door de smalle landengte van Korinthe. Deze landengte wordt weer doorsneden door het Kanaal van Korinthe.

      Click for Patrai, Greece Forecast

Men kan per trein op het schiereiland rondreizen vanuit Athene, via Korinthos, Patras, Pyrgos naar de westkust naar Kyparissia. De trein rijdt weliswaar langzaam, vaak ongeveer 40 kilometer per uur, maar de treintarieven zijn zeer laag. 

Ook de bergrit van Korinthos over Tripolis per auto of luxe touringbus is een hele belevenis.
Een groot deel van het schiereiland is veel minder toeristisch dan andere plaatsen in Griekenland en het heeft een zeer rijke flora. In het zuidwesten rondom Kalamáta groeien duizenden olijfbomen.

De regio Pelopónnisos is onderverdeeld in vijf departementen ("nomi"): Argolida, Arkadië, Korinthe, Lakonia en Messini.  De hoofdstad van de regio Tripoli ligt in Arkadië en de historische stad Sparta in Lakonia.
 
Tripolis is een agrarisch handelscentrum (graan, aardappelen, tabak) en is de voornaamste verkeersknooppunt van de Pelopónnisos, maar wordt door toeristen weinig bezocht.
Spárti staat voor streng, sober en hard (spartaans). Spárti was eeuwenlang de machtigste stad van Griekenland, dankzij een harde militaristische instelling. Ook de Byzantijnse ruïnestad Mistrás ligt hier vlakbij, met zijn gerestaureerde kerken, kloosters, huizen en paleizen, tegen de rotsen gebouwd. Het is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden op het schiereiland en is zeker een bezoekje waard.

De departementen Ilia (Pyrgos en Olympia) en Achaia (Patras) behoren bij Δυτική Ελλάδα: West- Griekenland.
De stad  Patras, in het noorden, is een belangrijke havenstad, met een regelmatige veerverbinding naar Korfoe (Ionische eilanden), Igoumenitsa (Epirus), Ancona, Bari en Brindisi in Italië. In de buurt van Patras ligt de Charilaos Trikoupis brug, de langste hangbrug ter wereld. Deze brug verbindt de Peloponnesos met  'het vasteland' van Griekenland.

Tripolis en Patras hebben ook bekende wijngaarden zoals van  Tselepos en  Achaia Clauss. (zie Griekse wijnen)

Het schiereiland Pelopónnisos is even groot als de helft van Nederland en wordt bewoond door ca. 1,1 miljoen mensen.

Kyparissia Kyparissía, Peristeria, Kaiáfas, Agrilos, Marathópoli

Kyparissia- een klein provinciestadje direct aan zee- ligt aan de westkust van de Pelopónnisos aan de Golf van Kyparissía (Kiparissiakós Kólpos) in de provincie Messinia.
In Peristeria ten noorden van Kyparissia vind je enkele tholosgraven.
Kaiafas is een mineraal badplaatsje en een prachtig strand.
Vanuit Kyparissía in zuidelijke richting  rijdend, kom je in het gehucht Agrilos, met een felgekeurd sprookjes-kasteel van Harry Fournier.  Marathópoli is een klein vissersdorpje, met enkele visrestaurants.  

Camping Chani Camping Chani

In Kyparissía rijd je langs de plateia (plein) en neem je de weg die naar rechts gaat, tot aan het haventje. Bij het haventje aangekomen ga je weer naar rechts en aan het eind van de kustweg na ong. 200m ligt de camping, direct aan zee, met een goed zandstrand en even verderop nog twee kleinere, beschutte en iets mooiere stranden.

Hotel Navarone Petrochori  Petrochori en Voidokilia baai (en Costa Navarino)

Vanaf Kalamata Airport richting zuidwesten, kom je na 3 km de afslag rechtsaf naar het noorden tegen, (linksaf gaat de weg naar Pylos). Eerst nog langs de dorpjes Giálova en Romanós en na de afslag scherp naar links, nog enkele kilometers door de olijfboomgaarden, ligt het gehucht Petrochori.
De
Voïdokília baai  ligt vlakbij hotel Navarone, een prachtig zandstrand met wat lage duinen, een waar paradijsje.

Petalidi Petalidi en Kalamata 

Petalidi ligt ten zuidwesten van Kalamata, aan de oostkust van de "eerste (westelijke) vinger" van de Pelopónnisos, aan de Golf van Messinia.Vanaf het vliegveld van Kalamata dat 9 km ten westen van Kalamata ligt langs de weg naar Messini, is het maar 20 km.
Tijdens ons verblijf in Petalidi bezochten wij ook Kalamáta, dat  aan een kom ligt aan het uiteinde van een baai, de hoofdstad van Messinia en het industriecentrum van de Zuid-Pelopónnisos.

Olympia  Olympia

Olympia is de bakermat van de Olympische spelen, waaraan alle Griekse stammen deelnamen. Boven het kleine dorp Olymbía, een lange winkelstraat met hotels, restaurants, juwelierszaken, souvenirwinkels: een druk toeristenplaatsje; 14 km ten oosten van Pírgos, liggen de brokstukken van het heiligdom van de oppergod Zeus, geen stad of dorp, maar een altis, een heilig woud.

Pylos  Pylos en  Methoni 

Een rustig stadje met een natuurlijke haven, de baai van Navarino, die aan de zeezijde wordt afgeschermd door het rotsachtige eilandje Sfaktíria.
Methoni met een mooi zandstrand, is bekend door het Venetiaanse fort en de Bourdzi toren.