Lichnos, Parga, Ioannina, Kalambaka, Meteora

Rondreis vaste land  

Via Nafplio - Epidauros - Korinthos - naar Loutraki  (160 km)

Náfplio 

Nauplion, Nauplia is volgens ons de mooiste stad van de Pelopónissos, met een geweldige architectonische charme en prachtig gelegen aan de baai in de Argolische Golf.
Náfplio werd bij de Onafhankelijkheid de eerste hoofdstad van de nieuwe republiek Griekenland van 1829 tot 1833; daarna werd Athene de hoofdstad van het koninkrijk (de koning werd de Beierse prins Otto 1) en Athene is dat nu nog steeds van de -inmiddels weer- Griekse republiek.

Nafplio             


Hotel Agamemnon


Hotel Agamemnon ligt direct aan de haven, aan het eind van de lange wandelboulevard, met vele terrassen van restaurants en bars.
Ook het oude centrum ligt om de hoek, het is dus een ideale plek om deze mooie stad te verkennen!
Hotel Agamemnon is trendy ingericht met meubilair uit de jaren '50 en met heldere, frisse kleuren op de muren. Bij de receptie is men bijzonder aardig en altijd behulpzaam. De kamers zijn netjes en mooi, met een prachtig uitzicht op het vestingeiland Boúrdzi. Hier was vroeger een gevangenis en later een café gevestigd. Nu is het een verlaten eilandje.
Een zonsondergang vanaf je hotelterrras gezien, is onvergetelijk.

           
 
Op het eerste terras van de boulevard dat je tegenkomt vanaf het hotel, werden wij na ons tweede bezoek overstelpt met cadeautjes door de ober. Sleutelhangers, aanstekers....... zo maar voor niets!
(En........ Heidi merkte gewiekst op dat martini hier goedkoper is dan water ! Dus wat bestel je dan?.....)

 Pension      Nafplio gezicht op het Palamedes fort      

De antieke bovenstad, Akronafplia, met een Frankische vesting en het Xenia hotel (85m), waarvan de ingang te bereiken is met een lift dwars door de berg heen. De Palamedes rots (216m) is te bereiken via trappen -999 treden!- of via een asfaltweg achterom de berg.

Nafplio Syntagma plein                

De plateia Síntagma (het plein van de grondwet) met 2 voormalige moskeeën (nu bioscoop en concertzaal)
is een lust voor het oog: prachtige gebouwen, chique terrasjes en enkele winkels (zoals de grote boekhandel Odyssey) en bovendien heeft het plein een marmeren bestrating. En vergis je niet, achter die quasi vervallen façades van sommige gebouwen schuilt een totaal vernieuwde, supermoderne inrichting.

  Nafplio kombuloi museum  Nafplio hoofdstraat
 In het centrum komen 's morgens vele touringcars, die excursies naar Epidauros, Tiryns en Mykene verzorgen.
Overdag is het daarna vrij stil in de stad. In het hoofdzakelijk autovrije oude centrum zijn vele interessante winkels en diverse restaurants in de smalle steegjes en straten.
Te midden van veel groen en bloeiende planten ontdekten wij in een van de straatjes een wel zeer fraai versierde fiets.
Er is zelfs een kombuloi museum.

Nafplio zijstraatje met vele treden             Nafplio een fraai versierde fiets in een van de zijstraatjes        Naplio een kanon bij de haven

Epídauros (Epidavros)

Een van de meest bezochte plaatsen in Griekenland. Niet het oudste, maar wel het best bewaarde antieke theater.
Geroemd door zijn akoestiek, is dit het meest perfecte theater uit de Griekse oudheid.
In dit theater kunnen 14.000 bezoekers plaatsnemen op de stenen banken. In juli en augustus worden hier boeiende vertoningen van antieke theaterstukken gegeven.

Het heiligdom van Asklepios ligt op 500m van het theater: de zoon van Apollo en god van de geneeskunst vestigde hier het eerste ziekenhuis uit de oudheid.
De orchestra, de ronde dansvloer, heeft een doorsnede van 20 meter, en in het midden ligt een marmeren plaat, de 'thymele', het altaar voor Dionysos, de god van de levenskracht.
Gidsen demonstreren graag hoe het vallen van een muntje op deze plek, gehoord kan worden op de bovenste rij !

Epidauros         Epidauros

Epidauros                               Epidauros


Mycene (Mykene)

Tijdens ons verblijf in Kyparissia hadden wij de kinderen van Emile en Odile, naar het vliegveld in Athene gebracht voor hun terugreis naar de kostschool in Zwitserland. Daarna zijn we naar Tolo gereden, aan de baai van Argolis voor een korte vakantie. Tolo

Tolo bleek een zeer druk bezocht plaatsje te zijn met een smal strand, met vele hotels en vele campings. Meer het idee van een Spaanse vakantieplaats, vonden wij jammer genoeg. Hier ontmoetten we onverwachts onze vrienden Carine en JanKees die hier ook op vakantie waren. Wel een zeer toevallige ontmoeting vonden zij, toen zij onze CX voor een hotel in Tolo hadden opgemerkt ! Het werd een zeer hartelijke weerzien na zoveel jaar weg te zijn uit Nederland. De avond brachten wij gezamelijk door met een heerlijke bbq in hun appartement en de nodige drankjes. Zij waren zonder auto en wij besloten dan ook de volgende dag met z'n allen in onze CX de archeologische plaats Mykene te bezoeken.

Mykene is geklasseerd als 'Werelderfgoed' en staat bekend als de eerste echt georganiseerde beschaving. Hier werd trouwens ook de expeditie naar Troje voorbereid. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann zou hier de gouden dodenmaskers van Agamemnon ontdekt hebben.


Mykene De Leeuwenpoort           

De twee vindplaatsen liggen 2 km van het dorp: de Schatkamer van Atreus, een spectaculair voorbeeld van Myceense architectuur, ligt links van het eerste parkeerterrein.
Deze graftombe heeft een diameter van 14,50m en een hoogte van 13,20m en heeft de vorm van een bijenkorf. 300 meter verderop ligt de belangrijkste vindplaats, de Leeuwenpoort, de Koninklijke grafcirkel en het Paleis, op de top van de heuvel.
Onder de Leeuwenpoort ligt het graf van Klytaemnestra en het graf van Aegisthos.
In het Archeologisch Museum vind je de (kopieën) van de belangrijkste vondsten. De originele bevinden zich in het Nationaal Museum in Athene.


Kanaal van Korinthe (Korinthos)

Het 'eiland van Pelops' wordt verbonden met het vaste land door de brug over het kloofdiepe kanaal van Korinthe - 24,6m breed en ruim 6 km lang. Daarachter ligt de brug voor de trein naar Athene.
Als je de autoweg verlaat, moet je de afrit Loutraki aanhouden, anders zie je niets van dit prachtige kanaal. Tegenwoordig is er een nieuwe snelweg even daarnaast gebouwd en kan je het kanaal (bijna) ongemerkt voorbij rijden ! 

Kanaal van Korinthe            
  

   Bij de brug liggen diverse restaurantjes en kraampjes, waar zelfs Breda bier te verkrijgen was. Een heerlijke combinatie met souvlaki !

Loutraki

Hotel Poseidon Resort

Dit luxe hotelcomplex ligt even voorbij het stadje Loutraki aan een eigen baai, met twee grote zwembaden en een kleinere bij het openlucht theater, een kafenion, een grill-restaurant, een taverne, het Nafsika restaurant, een poolbar (bij Christo) en het resort heeft veel (water)sportfaciliteiten. Maar.... ook veel Russische toeristen, die voor veel ergenis zorgden bij de overige toeristen en het personeel.

Wij hadden er zeker naar uitgekeken tijdens onze rondreis, om hier eens lekker verwend te worden. Maar na een paar dagen hadden wij er echter al snel genoeg van en voelden ons 'gevangen' in ons resort. Inclusief ontbijt en avondeten in buffetvorm, drankjes en snacks bij Christos aan de poolbar, weer drankjes en plezier bij 'onze' ober Nikos, het werd te veel van het goede, wij kwamen het terrein niet meer af !

                           

                       
'Een clubhotel zoals vroeger, is beter dan een resort', vertelde Nikos ons (ja, die van de bovenstaande ansichtkaart!), 'de gezelligheid is nu weg !'  Wij begrepen echter niet, wat hij met die gezelligheid bedoelde: was het vroeger dan wel een  typisch Griekse sfeer ?

      
Een privé zwembad voor Janice bij het openlucht theater!
Rondom het afgesloten en beveiligde terrein liggen een aantal eigen (kiezel)stranden. Onze 'eigen' baai was prima om te snorkelen, te lezen, luieren of om af te koelen (wel of niet op een ligbedje) in het water.

                                                 

Een bezoek aan het dorpje Loutraki deed ons weer goed: weer gewoon tussen de Grieken op een terrasje en in het ware dagelijkse leven. Dat gaf ons het echte Griekse vakantiegevoel weer terug.

           

     

Na deze rondreis gingen wij naar het eiland Lefkas (zie Lefkas) in het dorpje Perigilia bij Nidri, om nog een weekje samen vakantie te houden met onze vrienden Lex en Maggie (die in Lichnos-Epirus waren) en Carine en JanKees (die op de camping bij Nidri verbleven).