Nafplio, Delphi, Epidauros, Mykene, Loutraki


        Rondreis vaste land         

                             Click for Aktion, Greece Forecast
Preveza  - Aktio -  Lichnos - (Parga) (65km) 


Juli 2002
Na aankomst op het vliegveld van Preveza reden wij via de nieuwe tunnel bij Aktio (en dat scheelt heel veel in tijd in vergelijking met de veerpont, wisten wij nog van onze vorige vakantie- zie Parga) naar het noorden, over een mooie brede kustweg, richting Parga.

Preveza tunnel Aktio                                 Parga Lichnos Baai    

Lichnos

Hotel Lichnos Beach

Het hotel ligt even voor het stadje Parga aan een mooie baai (ja......je raad het al: "Lichnos baai"); hier ontmoetten wij onze vrienden, met wie wij 2 weken later een week op Lefkas (zie ook Lefkas) zouden gaan doorbrengen.

Hotel Lichnos                           Parga Lichnos strand

Hotel Lichnos ontbijtruimte  Lichnos camping restaurant  Lichnos restaurant

                         

Parga

Parga is een zeer toeristisch stadje, met vele souvenirwinkels, een gezellige haven, veel terrasjes en een aantal mooie stranden.
Vanaf enkele hoger gelegen terrasjes heb je een prachtig uitzicht op de baai Krioneri en het eilandje Panagias.
Het is wel een hele klim via al die traptreden. Aan de andere kant van de berg ligt het lange zandstrand Valtos. Het is zaak om vroeg in de ochtend een plekje te zoeken, want alle stranden zijn vaak overbevolkt.
(Zie ook onze vorige vakantie Epirus-Parga)

Parga uitzicht baai Krioneri                                        De haven van Parga


Van Lichnos naar Ioannina (110km)
Op weg naar Ioannina waren wij even ons richtingsgevoel kwijt: wij reden naar het zuiden in plaats van naar het oosten, maar toen ontdekten wij bij het dorpje Gliki een terras van een restaurantje op een wel heel idyllisch plekje: middenin het riviertje de 'Archonos'.

Gliki restaurant middenin het riviertje Archonos                  Gliki restaurant terrasje

Ioannina 

Ioannina of Janéna, (Grieks: Ιωάννινα) de hoofdstad van Epirus, met ca. 40.000 inw., is een bruisende stad,  met veel uitgaansgelegenheden en een eigen universiteit. De vele studenten bevolken de terrrasjes en flaneren tot 's avonds laat langs de kade. Met minaretten, een citadel met twee moskeeën en oude woonwijken met talrijke winkeltjes en kraampjes, waardoor er toch een beetje een oosterse sfeer hangt. Enkele plaatselijke specialiteiten vonden wij heerlijk, zoals de variant op de baklava, de 'jannotikos' en de gerookte kaas.

Rondom het Pamvotis meer liggen diverse terrasjes van zeer verschillende restaurantjes (traditioneel, modern, chique) en vele bars.
Restaurant "Filippos" met een prachtig uitzicht op het meer, serveerde de heerlijkste gerechten (lam uit de oven !) met overheerlijke sauzen, een compliment voor de kok. De bediening was echter zeer onverschillig, of beter gezegd bijzonder slecht.
De architectuur van sommige gebouwen is erg gedurfd. Het linker gedeelte van dit restaurant is niet vervallen, maar geheel van glas gemaakt. 

Ioannina Pamvotis meer  Ioannina terras restaurant  Ioannina restaurant met glazen pui

Grand Palladion Hotel

Het chique hotel ligt midden in de stad aan de Odos Botsari, vlakbij het Archeologisch Museum en de oude wijk van de Bazar, maar ook op steenworp afstand van het Pamvotismeer. Met behoorlijk ruime en rustige kamers met verzorgde inrichting.
Al was het wel hoog op de bovenste etage ! Maar het uitzicht was prachtig.
 
Ioannina Grand Palladion Hotel     Ioannina uitzicht vanaf hotel     Ioannina Pamvotis meer

Van Ioannina naar Kalambáka (120km)

Metsovo

De weg van Ioannini naar Metsovo gaat via erg hoog gelegen bergwegen naar de Katara bergpas (1699m) van het Pindosgebergte. Hier is ook een ski-oord gevestigd en het landschap lijkt meer op Oostenrijk of Frankrijk. Onderweg zongen wij luidkeels in de huurauto 'In de Dutch mountains', want een Frans of Oostenrijks liedje kenden wij helaas niet.

Uitzicht op Metsovo             Metsovo ski oord              Metsovo ski-oord

Het bij deze bergpas gelegen restaurant, eerder een snackbar, heeft lekkere hotdogs en kaasbroodjes, maar helaas ook echte (lees: smerige) Griekse toiletten.

Metsovo Heidi snuift de frisse vrieslucht op                                Katara bergpas Alain op het terras
Net na dit restaurantje stonden twee politieagenten op de verlaten weg, het weinige verkeer met radarapparatuur op snelheidsovertredingen te controleren. Voor ons was dit dus geen enkel probleem, want wij trokken net op en de auto stond nog in de eerste versnelling. Jammer voor die over-actieve politie dus. Weer in de auto, zongen wij de teleurgestelde agenten triomfantelijk toe met 'Radar Love', op weg naar ons volgende doel: Kalambaka.

Kalambáka

Hotel Famissi

Aan het eind van de straat (of als je over de rondweg komt, aan het begin van de straat) ligt dit gezellige en zeer verzorgde familie-hotel.
De kamers aan de achterzijde van het hotel hebben een prachtig uitzicht op de Meteora kloosters. Onze wensen werden na wat Griekse woorden gelukkig vervuld en wij kregen kamers aan de achterzijde en enkele Japanners verhuisden naar de straatkant. Met een koude retsina in de hand, genoten wij vol trots en met volle teugen van dit overweldigende uitzicht........

Kalambaka Hotel Famissi  Kalambaka uitzicht op Meteora  Kalambaka centrum

Een erg toeristische stad met een grote keuze aan hotels en restaurants, met diverse campings in de omgeving, zoals ook in het minder toeristische Kastraki.

Kalambaka Hotel Famissi vanaf de kloosters   Kalambaka terras          Kalambaka plein                   

Meteora kloosters

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland met kloosters uit de 14e en 15e eeuw, hoog gelegen op de rotspieken temidden van de Thessalische vlakten.
De monnik Athanasios, afkomstig van de berg Athos, beklom de meest imposante rots (de 'Platýs Líthos': Platte Steen) die het hele landschap domineert. Hij noemde de rots Metéora (Hoog Verhevene), omdat ze leek te zweven tussen hemel en aarde. Hij stichtte in 1356 het eerste klooster Mega Metéoron, op 623 m hoogte gelegen.

Totaal werden in dit gebied 24 kloosters gebouwd. De meeste kloosters zijn inmiddels vervallen en onbewoond. 
Hier ontstond een autonome gemeenschap van monniken die in vrijwel volledige afzondering van de rest van de wereld leefden. Hier leerden de orthodoxe monniken om 'wijs te zijn in gedachten en nederig in verlangens'.

                  Meteora vlakte                  Meteora Agios Stefanos  
De enige toegang tot de kloosters was eerst via een net (zie ansichtkaart), dat aan een katrol omhoog werd gehesen. Later werden er traptreden uitgehouwen in de loodrechte rotsen. Tegenwoordig loopt er een geasfalteerde weg rond de kloosters.

Vanaf Hotel Famissi en Divani Hotel gaat de weg eerst langs camping Kalambaka naar de zes overgebleven kloosters:
Agia Trias (de Heilige Drieëenheid) en naar Agios Stefanos, dan naar Varlaäm en Metamorphosis (Mega-Metéoron) en op de terugweg naar Roussanou en Agios Nikólaos Anapafsás. En dan ben je alweer in het dorpje Kastraki, met aan het eind de camping Vrachos.

Meteora Varlaam        Meteora Ag Trias        Meteora Roussanou

Meteora Roussanou          Meteora binnenplaats Ag Stefanos         Meteora kloostertuin van Ag. Stefanos

 Meteora muurschildering Ag Stefanos

Meteora is met recht een wereldwonder !

De camping "Vrachos" bij Kastraki, met een mooi uitzicht op Meteora. Er is een winkeltje, een restaurant en een mooi  zwembad, waar  helaas bijna alles verboden was:  te duiken, over het hek te klimmen, zonder entreebewijs te zwemmen, etc.
(Je mocht als niet-campinggast ook gebruik maken van het zwembad, tenminste als je maar betaalde.)
De vrouw achter de bar was nogal verveeld en kennelijk nog niet wakker op deze hete namiddag. Wij hadden cola besteld en zij maakte met een verveeld gezicht tosties (!) voor ons klaar. (En we hadden alleen maar dorst !  Dát hadden ze moeten verbieden: verveeld en onverschillig personeel ! )

Kastraki camping Vrachos                   Kastraki camping Vrachos                     Kastraki per ezel

Delfi

King Iniohos Hotel

In vervlogen tijden was dit kennelijk een chique hotel geweest. Nu was er echter veel achterstallig onderhoud en het personeel bleek niet erg bereid om je correct (of snel) te bedienen. Het hotel beloofde een prachtig uitzicht op de Golf van Korinthe, maar vanaf een piepklein balkonnetje, waar net een stoel kon staan, bleek er voor ons weinig te genieten.

Het dorp dat ooit is verplaatst door Franse archeologen, omdat het oude dorp op de archeologische vindplaats was gebouwd, heeft behalve heel veel restaurants en tavernes, verder niets te bieden. De veelbezochte taverne Epikouros heeft een magnifiek uitzicht over de vallei vol met olijfbomen en het plaatsje Itea. Genoten hebben we zeker, ook van de heerlijke 'sofrito', een specialiteit van Korfoe op basis van rundvlees, maar ook van het lamsvlees met oregano.
Terug naar het hotel was het iets minder aangenaam: er bleek een sprinkhanenplaag te zijn. Honderden, wellicht duizenden sprinkhanen lagen op de weg en de trappen en sprongen en vlogen overal om ons heen. De aankomst in hotel Iniohos was voor ons opeens weer een weldaad !

Delfi Hotel Iniohos       Het zwembad van Iniohos Hotel           

Het orakel van Delphi
Even buiten het dorp Delfi (ca. 1 km) ligt de oude orakelplaats van de 'Pythia'. (Een oude boerenvrouw die in trance de woorden uitstamelde, die haar door de god Apollo werden ingefluisterd)

De invloed van dit orakel werd zo groot, dat bijna iedere Griekse stad het orakel raadpleegde, voordat men een belangrijke beslissing nam. De Grieken beschouwden Delphi inderdaad als middelpunt van de wereld en kreeg een aanzienlijke religieuze en morele uitstraling.
Deze archeologische vindplaats is de meest bezochte na de Akropolis.       

  Delphi Apollo tempel   

Het heiligdom van Apollo

Vlakbij het museum, via de Heilige Weg naar de grote plein waar de grote feesten van de processies vertrokken, liggen het Schathuis van de Atheners, de Tempel van Apollo de belangrijkste tempel van dit heiligdom, het Theater uit de 4e eeuw v.C., het Gymnasium, het heiligdom van Athena Pronaia (die zich wat lager bevinden -aan de weg naar Arachova) met de tholos van drie Dorische zuilen en verder op de Kastaliabron.

Delphi Tholos.       

        Delphi Theater     

Delphi Kastalia bron                   Bij het museum is een bar, waar men bijzonder hoge prijzen rekent voor een drankje en wat te knabbelen. Een 'slush-puppy'  - ja wie drinkt dat dan ook ?- kostte ons 5 euro en een klein zakje chips 3 euro! Schande !
    
Van Delfi via Patras naar Diakoftó (Pelopónissos) (150km)

Volgens ons reisplan zou de rit nu via Itea, Nafpaktos, Andirrio, Rio, Patras, Pirgos naar Olympia gaan.
Wij hadden in Kalambáka echter al besloten na de overtocht met de pont naar Rio (nee, helaas de brug was toen nog in aanbouw) meteen over de tolweg naar Diakoftó te gaan, te meer daar wij alle vier Olympia al vele keren hadden gezien. Telefonisch een hotel geboekt in Eleonas en het hotel in Olympia, hotel Neda, afgezegd.

Eleonas

Hotel Afrika

In de buurt van Diakoftó, in Eleonas (Egio Achaias), ligt hotel Afrika. Onze kamers waren al klaar, de telefonische boeking vanuit Kalambáka had dus gewerkt.
Het hotel werd gerund door een uitermate leuke familie en de sfeer was erg ongedwongen. (De dochter gewoon in bikini in de receptie en achter de bar; dat was helemaal geen probleem: "Kanena provlima" !)

's Avonds in het dorpje Eleonas bij een restaurantje met een prachtig uitzicht op zee, verleidde de romantische sfeer en de donkere zee en de ontelbare sterren aan de donkere hemel ons tot een felle politieke discussie. (Typisch Grieks dus, die niets anders schijnen te doen !) Het avondeten nam zo wel de hele avond in beslag..........

Hotel Afrika               Even verkoeling in het zwembad van Hotel Afrika                                 

Diakoftó

Diakoftó (Diakoptón) is een vriendelijk dorp met als duidelijk centrum het station, dat omringd is door terrassen , waaronder taverne "O Kostas". Vanaf dit station loopt één van de mooiste spoorlijnen van Europa naar Kalávrita. In de zomer 6 ritten per dag en de tickets dien je zo snel mogelijk te bestellen, want de trein zit dikwijls barstenvol.

Station Diakofto                      

Het spoor is slechts 75cm breed en er moeten hellingen genomen worden van 28%, die alleen met een tandradbaan genomen kunnen worden. Door het fantastische landschap, via vele bruggen en tunnels en over diepe ravijnen (de spectaculaire Vouraikós kloof) zwoegt het locomotiefje het 23 km lange traject af, in een uur en tien minuten.
De spoorweg is door Italianen gebouwd om erts uit Kalávrita naar Diakoftó te vervoeren.

Treintje door de Vouraikos kloof       Station Mega Spileon  Treintje door het woeste landschap

Het treintje stopt slechts één keer bij het station Mega Spiléon, waar in de buurt één van de grootste kloosters van Griekenland ligt. Het is een zware klim te voet van ca. drie kwartier over glibberige rotspaadjes (werd ons verteld, wij zijn er niet geweest, maar gingen verder naar het eindstation).

Kalávrita

De lange strijd over de juiste naam van het tandradbaantreintje (is het Diakoftó of Kalávrita ?) is nu gestreden door Janice en Alain; het bewijs is geleverd...... en..... ze hadden beiden gelijk:  de trein rijdt van Diakoftó naar Kalávrita !

Station Kalavrita            Lege terrassen in Kalavrita

De kerk in Kalavrita      Detail van de kerk in Kalavrita            

Kalávrita is een kleine vakantieplaats met veel fonteinen in een mooie omgeving. Hier werd door de aartsbisschop Germanos van Patros het startsein gegeven tot de onafhankelijksheidsoorlog tegen de Turken.
Op 13 december 1943 hebben de Duitse soldaten de gehele mannelijke bevolking uitgemoord, omdat de dorpelingen de partizanen hadden geholpen. In de tuin van de kerk op het plein staat een monument ter nagedachtenis.

Kalavrita       Alain en Heidi in Kalavrita op zoek naar ons       Mooie huizen in Kalavrita

                                                                 

Van Eleonas over de tolweg naar Náfplio (Zie volgende pagina)

Delph, Diakofto, Kalavrita