Retaurants, bars in Kokkari
Kokkari Hotel Athena
Lemonaki, Vourliotis, Vallei van de Nachtegalen, Karlovassi
Pythagorion, Ireo, Papa beach, Votsalakia
Samos-stad,Moni Zoodochos Pigis,Moni Aghios Zonis,Ormos Kérveli

  ather by ee







Sámos (Egeďsche eilanden)  

Opp.: 468 km2 (44km lang, grootste breedte 19 km),  42.000 inw.
Hoofdstad: Samos-stad (Vathi)
Hoogste top: Kerkčtevs 1493m en Vigla 1443m (Kerkisgebergte) en Profitas Ilias 1140m (Karvóunisgebergte)

Samos (Grieks: Σαμος) dankt haar bekendheid niet alleen aan de beroemde wiskundige Pythágoras, (a2+b2=c2 is de bekende stelling in de wiskunde ), maar ook door de muskaatdruiven, waar de Samos Doux van wordt gemaakt. Deze zoete witte Samoswijn is wereldberoemd, maar er zijn ook andere wijnen, zoals de Samina Golden, een droge witte wijn. (zie ook Griekse wijnen)

 

Pittoresk, indrukwekkende stranden en een groen eiland

Het is een prachtig groen eiland met vele olijfbomen, pijnbomen en cipressen, met wonderschone baaien en pittoreske bergdorpjes en een mooi natuurgebied: de Vallei van de Nachtegalen.

Samos vliegveld    Transavia in de remmen   Vliegveld Samos
Het vliegtuig nadert Samos vanuit het zuiden en na een vrij korte bocht over zee en voor de bergen langs en over Pythagórion, moet hij op deze korte landingsbaan meteen al flink in de remmen om op tijd voor de zee te stoppen.

Kokkári

Van alle grote vakantiecentra vonden wij Kokkári beslist het prettigste oord van Samos, met zijn oude witte huisjes en soms hellende (trap)straatjes. Het heeft zijn intieme en sfeervolle karakter weten te bewaren, ondanks de opkomst van het toerisme.

Het centrum is autovrij en bevindt zich in een kom aan zee, met aan beide zijden twee schiereilandjes. Aan de doorgaande weg staat de grote Ag. Nikólaos-kerk, met witte en blauwe accenten, de halte van de bus naar Samos-stad en een taxistandplaats. In het straatje hiertegenover begint de kleine voetgangerszone.
Rond het pleintje (platia) vindt je twee oude kafenions: Manos en Vagelis, met daarachter 2 boulevards (paralia) met vele cafés, bars, tavernas en (vis)restaurants rondom de haven.

Kokkari Ag Nikolaos kerk     Kokkari boulevard    Kokkari Vagelis   Kokkari eiland met restaurant Basilico

Aan de kustweg -ten oosten van de stad- ligt het lange (kiezel)strand van Long Beach en hier waait 's zomers vaak een verkoelende noorderwind, dat niet alleen door de strandliefhebbers wordt gewaardeerd, maar ook door de vele windsurfers. (Een windsurfcentrum bevindt zich aan het einde van de baai.)

Kokkari Long Beach  Kokkari Long Beach  Kokkari Long Beach

       

Bij Savvas Rentals (die vaak kantoor hield in de schaduw op het terrras van zijn overburen van Bar Odyssey) huurden wij de auto's voor telkens 3 dagen, voor een hele schappelijke prijs. De mooie rode Peugeot-cabriolet hebben wij in deze hitte maar laten staan. Leuk voor 's avonds maar veel te heet voor overdag, zei Savvas en verhuurden ons de (half-)open Suzuki-jeep ....

Savvas Rentals                         

Het is een genot om via de gezellige, vlakke kustweg van Long Beach naar het centrum te lopen, waar de vele terrasjes van de bars en restaurants je uitnodigend verwelkomen. Ook oude huisjes, lezende Griekse oudjes of gezellig keuvelend op de bankjes, vragen om gefotografeerd te worden. Hier kom je ook vele autoverhuurbedrijven, mini-markets, juweliers- en souvenierszaken tegen.

       

               
Club Cabana       
De enige discobar van Kokkári, aan het lange strand, "Club Cabana" is inmiddels gesloten !

                           
Andere populairste vakantiebestemmingen liggen rondom Pythagórion (zuiden) en Votsalákia (zuid-westen).


Uitgaan in Kokkari