Santorini (Cycladen)         

105 km2, 7.100 inw.

Santorini (Thera, Grieks: Θηρα, Thira) is het zuidelijkste eiland van de Cycladen. Het is het enige Griekse eiland dat op een uitgedoofde krater ligt. (behalve Melos dan)
In een halve cirkel rond een diepe baai (de caldera, die zo'n 300 tot 400 m diep zou zijn ) liggen behalve Thira, ook de eilandjes Nea Kaimeni en Palea Kaimeni (de verbrande eilanden): Thirassia en Aspronisi (het witte eilandje, bedekt met gestolde lava).
De diepe baai is in feite het begin van de kraterwand die 60 120 m loodrecht boven de zee uitsteekt.
Is dit het verzonken Atlantis, waar Plato over schreef? De archeologen zijn niet helemaal overtuigd.

                          

Fira (of Thira)

Als je aan land gaat bij het haventje, kan je lopend of per muilezel het 270m hoger gelegen hoofdplaatsje Fira bereiken via 587(!) gladde traptreden, of met de bus via de autoweg met enkele haarspeldbochten.
Er is ook een kabelbaan die je naar boven brengt.

                             

Vanaf Fira, dat balancerend op de rand van de krater is gelegen, heeft men een prachtig uitzicht op de caldera. Een lunch op een terras van een van de vele restaurants met dit prachtige uitzicht zal je lang bijblijven. Fira is een witblinkend stadje met pastelkleurige daken, en vele grotwoningen. Hier wemelt het van de souvenirswinkels, kerken, bars en restaurantjes. In de smalle kronkelende straatjes vind je kunstzinnige boetieks van hippe kunstenaars.

                 
    
         
Elk terrasje heeft een eigen artistieke uitstraling, een stilleven op zich. In de zomer wordt Santorini (Fira) overstroomd door horden toeristen, die het bruisende nachtleven induiken en die voor erg hoge prijzen van de kamers en hotels zorgen.

Ia (Oia)

Het mooiste dorp van het eiland (vonden wij), de holwoningen lijken te zweven op de rand van de rotsen en het blauw van
de kerkjes weerkaatsen in het felle zonlicht. Een waar kunstenaarsdorpje, zo geweldig mooi gelegen, dat je er vanzelf stil
van wordt.

                   

Vanaf het hoger gelegen gedeelte heb je een mooi overzicht van de bouwkunst van al die aan -en over- elkaar gebouwde woningen. De zwembaden die hier in de rotsen gebouwd zijn, geven een mooi contrast aan die witblinkende huizen.
In de hoofdstraat vind je veel juwelierszaken en luxe boetieks.

       

Hier kan je de mooiste zonsondergang van Griekenland bekijken............. helaas wel samen met duizenden andere toeristen!Perivolos

Perivolos is een klein gehucht, zonder een echt centrum. Voor de dagelijkse boodschappen is er een kleine supermarkt bij de bushalte aan de weg naar Emborios. Het zwarte lavastrand is lang en loopt door tot aan "Cape Messa Vouna" bij het dorp Perissa. Aan dit strand liggen vele restaurantjes, bars, enkele hotels en zelfs een camping.
Onze favoriete restaurants zijn "Corali" (heerlijke vis), "Lava Beach" (pastitsio) en "Charlina" (souvlaki). In de "Music Bar" met een prachtige tuin, wordt vaak live muziek gespeeld.

              

Perissa

Perissa is de eindhalte van de bus uit Fira. Hier vind je enkele leuke winkels, een jeugdherberg, vele restaurantjes en een mooie kerk.

Santorini Perissa Kerk                              

Hotel Smaragdi

Dit hotel heeft mooie kamers in lage gebouwtjes, die in een halve cirkel om het zwembad zijn gebouwd. (juni 1998)
Vanaf het terras van de hotelkamer heb je een mooi uitzicht op de bergen en het vlakbij gelegen plaatsje Perissa.

         

     

Thirassia, Kameni, Aspronisi

Een excursie per kaki naar deze lava-eilanden is een geweldige ervaring.
Een heetwaterbron en een modderbad op Paleo Kameni: ingesmeerd met die witte modder voel je je weer jaren jonger. (?!)

En een heerlijke lunch op Thirassia bij restaurant "Manolis" met heerlijke kreeft; slechts te bereiken na een wilde ezelrit
over gladde paden en trappen naar dit hooggelegen dorpje.

Per kaiki naar de lava-eilanden     Thirassa naar Manolis per ezel     
     
Zorg wel voor de juiste schoenen (geen rubberzolen !), want de grond op Nea Kameni is op sommige plaatsen 40 graden celsius! Een klim naar boven (130m) is pittig, maar onderweg kom je bloedrode lava, groene en gele lavastenen en witgrijze puinsteen (bijzonder licht van gewicht!) tegen. Het levert ook een mooie aanblik op kraters, waar nog kleine zwavelpluimpjes uitkomen.