Skopelos map


Hotel Aeolos
Alonissos
Skópelos (Sporaden)  

96 km2, 4700 inw.

De eilanden Skiathos, Skópelos, Alonissos en Skiros behoren bij de Sporaden. Deze eilanden liggen in het noordwesten van de Egeďsche Zee, tegenover het schiereiland Pilion. 

Skópelos is zeer dichtbegroeid met pijnbomen, eiken en platanen en heeft schilderachtige baaien. Twee grote bergketens domineren het eiland: in het noordwesten de berg Delfi van 663m en in het zuidoosten Palouki van 567m.
In het noord-oosten is de kust vrij ruig met rotspartijen en steile klippen, met een paar moeilijk begaanbare wegen en de baaien zijn slechts per boot te bereiken. In het zuid-westen liggen de de mooiste baaien met prachtige stranden. 

De luchthaven is op het nabijgelegen Skiathos (slechts 60km groot ! Met een zeer korte landingsbaan) en verder per boot naar  Skópelos, wat ongeveer 50 minuten duurt voordat je in de hoofdplaats Skópelos-stad aankomt.

 Landing op Skiathos    Skiathos    Skiathos, wachten op de boot    Draagvleugelboot Flying Dolphin

Green on blue Island

Deze benaming kreeg het eiland Skópelos van de International Organization of Biopolitics in 1997 vanwege de groene natuur en de helderblauwe zee.

      Citroensap bij Thalassa

Skopelos stad (Chora)

Aan de oostkant van het eiland ligt de hoofdplaats van het eiland, Skópelos of  Chora genoemd, in een zeer schilderachtige baai, met huisjes die tegen de berg zijn aangebouwd. Vanaf de kade van de haven is de stad opgebouwd met vele smalle, sterk hellende straatjes en vele trapstraatjes.

Aan het begin van de kade gaat er een rondweg naar het bovendorp en linksaf kom je op de enige hoofdweg van het eiland naar het zuiden en het noorden. (naar Stafilos, Agnondas, Panormas en Glossa)
In het verlengde van de kade is er een weg naar het oosten, eerst langs diverse hotels en appartementen, naar de kloosters Panagia Livadiotisa, Metamorfoseos, Prodromou en Evagelismou.

Chora    Chora of Skopelos stad

Nu de film van Abba: Mamma Mia! the Movie  (met Meryl Streep en Pierce Brosnan) op diverse locaties gedurende 4 maanden op dit eiland is opgenomen, wordt Skópelos nu Mamma Mia's eiland genoemd ! Ze zijn er best trots op aan de vele affiches te zien die overal aangeplakt zijn -zelfs op het gemeentehuis- en zelfs een café aan de weg naar de kloosters, heeft deze naam aangenomen.

Mamma Mia's eiland  Gemeentehuis  Mamma Mia's Cafe

Maar het eiland is ook bekend om zijn vele kerken en kloosters; er zijn er op het eiland in totaal 360, waarvan er in Chora wel zo'n 100 kerkjes staan.

Kerk in Chora           Kerk in Chora            Kerkje van Ag. Nikolaou

Hier kan je urenlang ronddwalen, langs kerkjes, winkeltjes die niet-allerdaagse spullen verkopen, maar ook kleine supermarkten en leuke witte huisjes met blauwe (of rode) luiken met veel bloemen; de bougainvillia is in ieder straatje wel te vinden met zijn prachtige kleuren.

Skopelos Of Chora   Chora    Bougainvillia in Chora    Bougainville

Rode luiken in Chora   Chora         

Aan het einde van de kade staat hoog bovenop een rots, de  kerk van Panagitsa tou Pirgou. (De Heilige Vrouwe op de Toren)

Kerk Panagitsa tou Pirgou   Kerk is gesloten voor bezoek   Interieur van de kerk

Na een steile klim naar boven, ligt de Bar Thalassa tegen de berg aangeplakt, met een mooi terras en een prachtig uitzicht op de haven en de andere baai. De "home-made" citroensap is wel heel verfrissend, maar eigenlijk alleen maar met veel suiker te drinken. (...hoorden we van de overige stamgasten.... dus wij volgden deze goede raad maar op)

   Bar Thalassa  

    Citroensap bij Thalassa  

   De burcht   De burcht

Nog weer verder naar boven klimmend, over nauwe steegjes- waar alleen maar smalle auto's kunnen rijden- en over steile traptreden kom je in de oude woonwijk met een hoogteverschil van 100m en bovenop de berg ligt een Venetiaans Kastro, waar je over heel Chora uitkijkt.

Chora   Chora traptreden   Chora   De kade van Chora

Aan de kade, die 's avonds grotendeels autovrij is, vind je de juweliers Giannokopoulos en Potoki, die kunstwerpen van een plaatselijke kunstenaar verkopen, die zeer aan de prijs zijn. Verder veel banken (met pinautomaten !) en diverse toeristenwinkels en een kafeneion die voornamelijk door oudere Griekse mannen wordt bezocht.

Ook een scala van bars, restaurants en tavernes, zoals
-GKika
(met de hartelijke, Johanna die koffie en frappé serveert), Koxyli, bar Koralis (lekkere retsina !),
-taverne Stergios (goede service en goede gerechten),
-restaurant Nektarios (slechte bediening, vergaten zelfs bestek in het broodmandje),
-Nostas
(goed, maar eenvoudig),
-Akteion
(gratis een drankje aangeboden, maar een matig hoofdgerecht),
-Klimataria, O Molos, Englezos, jazz café Platanos, en Ta Kimata (opgewarmde pasta ... foei !)

Voor een maaltijd voor 2 personen incl. een voorafje (tzatziki of taramosalata) en een karafje huiswijn, betaal je ongeveer 25 tot 30 euro aan de haven.

de Griekse bar       Bar aan de kade       Terrassen aan de kade

Johanna Van GKika       Taverne Stergios       Gemeentehuis met daarboven de bar Bpaxos


Bar aan het begin van de kade      Jazzcafe Platanos aan de haven        Standbeeld aan de haven

           
Vissers aan het werk      Bar aan de kade        Platanos

Via een zijstraatje kom je op een pleintje en hier liggen een aantal restaurants onder een reuze plataan, waaronder het restaurant Platanos. Hier serveert men Griekse gerechten die zeer westers aan doen, een beetje Italiaans zelfs.
De ober heeft een tijdje in Nederland gewoond en staat je zelfs in goed Nederlands te woord ! De speciale gerechten die hij adviseert (special souvlaki, special salata) zijn nogal aan de prijs.

Onder de plataan    Pizzeria onder de plataan    Jazz cafe

Meer naar boven in het dorp, naast de Ag. Nikolaou kerk, ligt aan een trap met treden, het jazzcafé Ionos (The Blue Bar)
en een ouzeri, waar de tafeltjes op smalle traptreden staan en waar je nauwelijks kan zitten. Men verwijst wel naar een "garden inside".

Ouzeri met garden inside    Ag. Nikolaou kerk   Ag. Nikolaou kerk   Winkelstraat

Winkelstraat    Havenstraat   Taverne bij de haven   Taverne bij de haven

In de gidsen wordt Chora genoemd als een van de lieflijkste havenplaatsjes van de Griekse eilanden.
Het is 's avonds inderdaad een genot om in deze hellende straatjes te winkelen of rond de kade te flaneren of uit eten te gaan, kortom te genieten van het typische Griekse eilandgevoel !

Avond in Chora  Chora winkelstraat  The Garden

Het restaurant The Garden (O Kypos tou kalou) ligt verscholen tussen de achtertuinen en links van het Amalia Hotel, waar kennelijk veel zakenlui, politici en andere 'celebrities' komen.
De tradionele Griekse keuken ontmoet de Europeesche, staat er in de folder. Een menu moet je kennelijk zelf samenstellen, anders krijgt je alleen maar een hoofdgerecht van vlees of vis, zonder iets erbij. Maar wat je krijgt was wel heel lekker ! Een aanrader voor de prachtige locatie, maar wat minder voor de prijs.

         Restaurant Spitalia         Restaurant Spitalia

Het restaurant Spitalia (vlakbij ons hotel Aeolos) waar men nog wel de "ouderwetse" Griekse gastvrijheid had.
Dit familie-restaurant heeft prima bediening, de gerechten worden met zorg bereid en de prijzen waren meer dan redelijk. Het werd ons favoriete restaurant gedurende deze vakantie.
Met een mooi uitzicht op de haven en Chora en de berg met de kloosters, waarvan er sommige 's avonds verlicht zijn.
Calamares   Griekse wijn  Uitzicht op Chora vanaf Spitalia   Bar  

Naast het restaurant Spitalia een bar met een echt piratenschip, waarvan de voormast gedeeltelijk over de weg uitsteekt.

Bar                              Strand naast de haven

Even verderop richting de haven ligt het nieuwe Mamma Mia Café, de bar Obrelia (erg duur : een glas wijn voor 5 euro!), maar met een strand met gratis parasols.
(Dit strand ligt vlak naast de haven, dus niet echt om te zwemmen, vonden wij !! En bovendien liep het strand bij hoog water onder.)

Verder vind je hier een supermarkt en verder enkele autoverhuur-bedrijven en een reisbureau.

Strand naast de haven    Bar Obrelia   Bar Obrelia     

De weg naar de kloosters is een aaneenschakeling van hotels (Aeolos, Agnanti, Seaview) en appartementen-complexen (Sunrise Village, Takis Sophie) en aan het eind links een weggetje naar een bar, met alweer een prachtig uitzicht op Chora.

             

        Naar de stranden     Naar de stranden

Volgens de mythologie is Staphylos, zoon van de god Dionysus en Ariadne, (zie  Mythologie) de eerste kolonist die door koning Minos van Kreta gestuurd werd naar Peparethos, zoals het vroeger werd genoemd. Hij bouwde hier de oude stad en verbouwde de eerste druiven (grieks: stafyli) en plantte er de eerste olijfbomen. Deze zijn inmiddels beroemd om hun kwaliteit.

In de baai van Stafilos is de graftombe van koning Staphylos gevonden door de archeoloog N. Platonas, met o.a. een gouden zwaard (1936.) Het gouden zwaard is nu te zien in het Archeologisch Museum in Athene.

Skópelos, genoemd naar de vele riffen en klippen (grieks: skopelos), was lange tijd een toevluchtsoord voor piraten, zoals Barbarossa en Andriana (de kaap Andriana bij Panormos, werd naar haar vernoemd).

Het eiland staat bekend om zijn lokale dessert-producten, zoals avgato, hamalia, rozedes (een combinatie van amandelen, noten en rose), maar ook honing, pruimen, olijfolie en wijnen.Website statistieken gratis, LetsStat X1

Website statistieken gratis, LetsStat X1