Griekenland heeft een paar typisch Griekse drankjes:
Ouzo
Ouzo is wel de meest bekende en is de nationale drank van
Griekenland. De naam ouzo mag alleen gebruikt worden als deze
ook echt in Griekenland bereid is.
Het is een kleurloos drankje met een
anijssmaak en een behoorlijk alcoholpercentage, van rond de 40-46%.
Wordt gemaakt van
water, essentiële anijsolie, geperste druiven, kruiden en bessen. Ouzo
kan zowel puur als met water aangelengd worden gedronken.
In Griekenland wordt ouzo bijna nooit gedronken, zonder dat er een
klein hapje op tafel staat (een '
meze').
Ouzo
12, Tsantalis, Apalarinas, Nostalgia, Frantzeskos, maar de meeste ouzo wordt gemaakt op het eiland
Lesbos, waar vele ouzofabrieken staan in de 'ouzo hoofdstad'
Plomari.
De distilleerderij van
Barbayannis is de meest bekende ouzo
en het bovendien het sterkst, 46% alc.perc.!
Hier vind je ouzomerken,
zoals die van Giannatsi, Pitsiladi, Dimini, Mini, Veto en
Plomari van Arvanitis, de enige ouzofles met een kurk.
Tsikoudia is afkomstig van
Kreta; er is ook een Noord-Griekse versie,
Tsipouro.
Tsikoudia, ook wel
Raki geheten is een sterke drank die verwant is met cognac en armagnac, die ook allemaal uit druiven worden gemaakt. Het
is een sterke heldere drank van 37-43%.
Metaxa
Wordt vaak ten onrechte vergeleken met brandy, terwijl het meer
is dan dat. In het algemeen is Metaxa in minimaal drie kwaliteiten
verkrijgbaar. De "alledaagse", drie sterren, is minimaal drie jaar oud,
vijf sterren classic moet minstens vijf jaar gerijpt zijn en zeven
sterren minstens zeven jaar oud.
Voor bijzondere gelegenheden is er
zelfs een
Metaxa van meer dan
twintig jaar oud verkrijgbaar, deze heeft het kwaliteitslabel “Private
Reserve”.
Wijnen
Populaire wijnen zijn Retsina (harswijn) en de Samos muskaatwijn.
Retsina
Retsina is meestal witte wijn met een harsachtige smaak. Het alcoholgehalte is rond de 9%.
Van de bekendste Griekse (hars)wijn, gemaakt van de
Savatianio druiven,
wordt vaak gezegd dat je deze moet leren drinken. Het is wel zo dat
deze drank, het beste tot zijn recht komt in combinatie met Griekse
hapjes of maaltijden.
Attika en het eiland Evia is het gebied waar de meeste wijn in Griekenland wordt geproduceerd.
Merken als:
Boutari, Kourtaki,
Tsantali,
Creta Olympias en
Malamatina zijn een begrip in Griekenland.
Samos muskaatwijn
De hellingen van het Ambelosgebergte op het
eiland Samos liggen bezaaid met talloze kleine terrassen en eindeloze rijen druivenstokken en hier wordt de wereldberoemde muskaatwijn
geproduceerd in diverse varianten.
Er worden twee soorten wijn geproduceerd op
Samos, de zoete
dessertwijnen
(
Samos Vin Doux, Samos Anthemis ) en de droge witte wijnen (
Samena
Golden, Doryssa, Samena). Voorts is er ook nog een droge rosé tafelwijn:
Selana.
Robola
Het merk
Robola dankt zijn naam aan de gelijknamige druivensoort, waarvan de wijnen worden gemaakt in
het Ionische eiland Kefalonia en staat in Griekenland bekend om haar nieuwe stijl van wijnmaken.
Enkele wijngaarden maken voornamelijk droge witte wijnezizn en zijn te vinden in Sint Gerassimos aan de voet van de berg
Ainos, in de buurt van Mavrata, in het dorp Pessada en in de buurt van het dorp Minies ligt het
Gentilini Winery. (zie Kefalonia)
Witte wijnen zoals Robola of Kefalonia, Gentilini
Classico, Plagies Ainou, Melambu, Brillante Blanc,
Elios Divino White.
Naousa
In Macedonie (Noord-Griekenland) is de streek waar de wijn onder het gelijknamige merk wordt geproduceerd.
Xynomavro is de druivensoort die in Naousa het meeste wordt gekweekt en
gebruikt voor rode wijnen. Griekenland heeft zijn status voor hoge
kwaliteit rode wijnen veelal te danken aan deze druivensoort.
Tsantalis uit Rapsani (Imiglykos, Naoussa, Makedonikos) is waarschijnlijk het bekendste
wijnmerk uit deze streek en startte de productie aan de voet van de
Olympus pas in 1990 op.
Boutari heeft in Naoussa een wijnmakerij (maar ook in
Goumenissa -Thessaloniki , Tripolis -Peloponnisos, Kantza in
Attica, Santorini en Kreta) en is de meest
verkochte Griekse wijn ter wereld.
Nemea
Het gebied ligt ten zuiden van de stad Korinthe op de Peleponnisos. Rode wijnen van de Agiorgitiko druiven met een dieprode robijn kleur.
Producenten: Gaia Estate,
Strofilia, Tsantalis en ook
Boutari heeft een fluweel zachte wijn uit Nemea.
Kourtakis heeft
een
Kouros Nemea wijn, maar ook van andere merken
(Apelia, Calliga). zie
Nestor Imports.
Het wijnhuis Tselepos uit Tripolis, Peloponnisos, maakt kwalitatief hoogwaardige wijnen van Griekse en internationale druiven (Cabernet Sauvignon, Merlot
).
Achaia Clauss
Achaia Clauss Wine Co werd opgericht door Gustav Clauss, die
in 1854 een wijnmakerij oprichte in Patras, Achaia, in het noordwesten van de
Peloponnisos.
Mavrodaphne en Muscat van Patras werden voor het eerst geproduceerd en
daarna Demestica, de eerste fles
droge wijn van Griekenland.
Vandaag de dag is het een van de grootste wijngaarden in
Griekenland en de grootste exporteur
naar (tweeënveertig !) landen. Nick Karapanos, de tegenwoordige eigenaar, heeft een overeenkomst gesloten met
telers over
heel Griekenland om aan de groeiende behoefte te voldoen.
De merken zijn: Demestica, Mavrodaphne, Muscat, Nemea, Chateau Clauss, Danielis, Santa Helena,
Retsina en Ouzo.
Lyrarakis
Op Kreta wordt geinvesteerd in wijngaarden met de Kotsifali en Mandilaria druiven,
soorten voor kwalitatief goede wijnen. Het is niet zo dat ze geen
concurrentie hebben: er zijn verschillende producenten zoals Boutari,
bijvoorbeeld.