Zákynthos  (Ionische eilanden)         

406 km2, 40.000 inw.    

Het zuidelijkste eiland van de Ionische eilanden, tegenover de westkust van de Peloponnisos bij Kylini.
Het is een groen eiland, met veel bergdorpjes en kloosters. Na Korfoe is dit het meest bezochte eiland, vooral door Engelse toeristen.

Zákynthos of Zante, is bekend door de "blauwe grotten" in het noorden en de beschermde zeeschildpadden (caretta caretta) bij Laganás en Gérakas, de belangrijke schildpaddenbroedplaatsen in het zuiden.

Zakynthos de blauwe grotten

Het eiland wordt gemarkeerd door drie kapen, Akrotiri Skinári, (blauwe grotten) in het noorden, Akr. Kerí in het zuidwesten en Akr. Gérakas in het zuidoosten. (Gérakas heeft het mooiste zandstrand ).
Langs de vlakke noordoostkust, bij Tsiliví en Alikés, vind je mooie en belangrijke toeristencentra, evenals in het zuidoosten rond de drukke plaats Argási.
In 1953 werd Zákynthos door een grote aardbeving getroffen, waardoor het grootste gedeelte van het eiland werd verwoest. De belangrijkste kerk van Zákynthos de "Agios Dionísios" bleef echter gespaard.

Zante

Zante is de hoofdplaats en de veerhaven van het eiland. De veerboten vertrekken van de beide pieren.
Het stadje heeft nogal geleden van de aardbeving in 1953 en is grotendeels weer opnieuw opgebouwd. In het centrum bevinden zich twee pleinen, Platía Solomou en Platía Ag. Marcou, die met elkaar verbonden zijn door de Odós Vas. Georgiou.
Op het eerste plein ligt het Byzantijns museum, op het laatste plein zijn vele terrassen, de rooms-katholieke (!) Marcuskerk en ook vele pizzeria's. (wellicht door de eeuwenlange invloed van de Venetiaase-Italiaanse overheersing)
Onder de arcades van de winkelstraat staan tafeltjes waar je luxe broodjes en de gezouten en gesuikerde specialiteiten kunt proeven.
 
Zante plein  Bij de pizzeria Paps en Mira in hun nopjes  Zante plein

 Zante Kerk   Zante Miranda in gedachten

Op de promenade langs de haven, de Strata Marina, vind je vele restaurants, souvenirswinkels en bars.
In de straten geldt voor het merendeel éénrichtingsverkeer, maar het verkeer is hier erg chaotisch.
Zakynthos Zante Haven    

De eilandeconomie drijft op de verbouw van olijven, druiven en citrusvruchten, maar vooral ook op het toerisme.

Stranden
in het zuiden:
Porto Zorro: mooi zandstrand en tamelijk druk,
Agios Nikolaos Beach: zeer geliefd bij jongeren,
Dafni Beach: rustige mooie baai met een aantal tavernas.
Gerakas: een van de mooiste stranden,

in het noorden:
(vanaf de weg heb je een schitterend uitzicht op zee)
Ampoula: met de grote camping Zante in Tragaki, op een begroeide heuvel, met een leuke bar aan zee,
Psarou: met een rustige camping Paradise, met beneden op 200m het zandstrand,
Makris Gialos: met camping Pilarinos met een terras dat uitkijkt over zee; het strand ligt er vlak onder.

Laganás

De belangrijkste toeristencentra bevinden zich aan de baai van Laganás en Kalamáki, hoewel het zeker niet de mooiste stranden zijn. Langs de weg naar het strand en tevens rondom het strand is het vergeven van de restaurantjes, hotels, pensions, souvenirwinkels en disco's. (kennelijk de geliefkoosde bestemming van de reisbureaus)

Er liggen hier twee campings in de buurt, camping Laganas in Agios Sostis met een groot zwembad en camping Tartaruga in Lithakia, zeer rustig, tegen de heuvel aan; het strand ligt iets lager.

Eco campagne

    
De baai van Laganás trekt horden van toeristen aan (vooral Engelsen), die het voortbestaan van de beschermde "caretta caretta"-zeeschildpadden, die hier op het strand nestelen, behoorlijk bedreigen.

Er zijn gelukkig enkele natuurbeschermers actief bezig (Sea Turtle Protection Society of Greece), die de stranden op sommige plekken afzetten voor toeristen, zodat de vrouwtjes-schilpadden in alle rust hun eieren (zo'n 120 stuks per keer) kunnen leggen. Dit doen ze 3 á 4 keer per jaar.
Overdag mag er niet op het strand gereden worden, parasols mag je op slechts enkele aangegeven plaatsen in het zand steken en er mogen geen kuilen gegraven worden.

Het scheepswrak bij Navagio

Navagio is één van de meest gefotografeerde stranden.
Op het kleine strand ligt het wrak van een gestrande boot, waarmee sigaretten werden gesmokkeld. Het strand heeft zich later rond de boot opgebouwd. Het strandje, dat zich langs een steile rotskust bevindt, kan enkel per boot bereikt worden.
(zie ansichtkaart)


Wij hebben dit eiland een aantal keren bezocht om onze vrienden / familie op te halen vanaf het vliegveld, toen wij op camping Chani in Kyparissa woonden. Ook nog toen wij een alternatief moesten zoeken voor onze camping, die overging naar de Griekse landeigenaren. (.....nee, het was helaas geen succes om op Zakynthos een geschikte camping voor ons te vinden !)
Camping  Tartagua stond weliswaar te koop, maar de gebouwen waren grotendeels verwoest door een aardbeving.
 
   
Naar Griekse eilanden